Zgrada u Prijevoru niče na divlje, ne zna se ko je vlasnik

"Vijesti" su pokušale da otkriju koji je investitor u pitanju, ali zbog nepostojanja planskih dokumenata u Katastru je nemoguće utvrditi o kojoj se parceli radi i koje kao vlasnik
199 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 16:57h

Iako je planski dokument još u izradi, a na snazi je zabrana gradnje za cjelokupnu teritoriju opštine Budva, nelegalna izgradnja višespratne zgrade u mjestu Prijevor, na brdu Spas iznad plaže Jaz, naočigled brojnih inspekcijskih službi ne jenjava tokom cijelog ljeta.

Jedno od najvećih divljih mjesta na budvanskoj rivijeri, Prijevor, nekad malo selo, pretvoreno je bukvalno u višespratno naselje koje je dijelom legalizovano planskim dokumentom lokalna studija lokacije Seoce.

Planski dokument, uprkos oštrim kritikama opozicije, usvojila je početkom prošle sedmice Skupština opštine. Međutim, riječ je samo o prvoj fazi, te je u toku izrada druge faze. Sporna višespratnica nalazi se na početku mjesta, na samo 50 metara od glavne Jadranske magistrale, i nije obuhvaćena planskim dokumentom.

Najveća zamjerka opozicije bila je to da je planskim dokumentom legalizovano sve, pa je tako onima koji su divlje gradili ozakonjena gradnja od nekoliko spratova, dok je onima koji su čekali planski dokument dozvoljena gradnja samo objekta sa prizemljem i jednim spratom.

Poučeni tim iskustvom, graditelji su započeli intenzivnu gradnju , kako bi do donošenja planskih dokumenata i za drugi dio Prijevora legalizovali višespratne objekte koji nijesu dozvoljeni u ruralnim područjima.

Obrađivač plana, prof. dr Miodrag Ralević potvrdio je za "Vijesti" da su "količina gradnje" i indeksi smanjeni dva i po do tri puta

"Vijesti" su pokušale da otkriju koji je investitor u pitanju, ali zbog nepostojanja planskih dokumenata u Katastru je nemoguće utvrditi o kojoj se parceli radi i koje kao vlasnik na nju uknjižen.

Na gradilištu je juče bilo više nego živo, pa je tako nekoliko radnika intenzivno radilo, a velika građevinska operativa je do prije nekoliko dana betonirala za sada posljednje ploče na objektu.

Donošenje planskog dokumenta za dio naselja pratile su brojne peripetije.

Ministarstvo održivog razvoja, na čelu sa ministrom Predragom Sekulićem, vratilo je planski dokument lokalna studija lokacije Seoce, kojim je obuhvaćen prostor sela Prijevor, na ponovnu javnu raspravu, te izričito stavilo do znanja da se gradnja u tom nekadašnjem mirnom mjestu iznad Djevičanske plaže mora prepoloviti.

Budvanska policija procesuirala je kotorskom osnovnom tužiocu krivičnu prijavu protiv firme i njenog izvršnog direktora Vladimira Kornienka

Prvobitnim predlogom lokalne studije planeri su bili više nego velikodušni, pa su izašli u susret željama brojnih investitora. Međutim, Ministarstvo je ocijenilo da je u Prijevoru ucrtano više nego što je to predviđeno u seoskim naseljima, te plan ponovo vraćen obrađivaču, koji je morao da ispoštuje sve preporuke kolega iz centrale.

Obrađivač plana, prof. dr Miodrag Ralević potvrdio je za "Vijesti" da su "količina gradnje" i indeksi smanjeni dva i po do tri puta.

"Glavni razlog je što je taj ambijent tretiran kao ruralno područje, za koje je indeks izgrađenosti koeficijent 0,6 do 1,2. Svima je smanjena izgrađenost, bez izuzetka, s tim da je ono stoje izgrađeno, po stavu Ministarstva održivog razvoja i turizma, ostalo tako izgrađeno", kazao je Ralević.

Obrađivači su naveli da su bili primorani da naknadno ucrtavaju, jer je na terenu tekla gradnja uprkos činjenici da nijesu postojali planovi.

Opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje tek sada ima pravo da izda je dozvole, što bi, po nekim pravilima, značilo da još najmanje mjesec dana, dok ne bude ispoštovana zakonska procedura, investitori ne mogu dobiti papire.

Legalizovan apartmanski kompleks Beđrovića

Usvajanjem lokalne studije lokacije Seoce legalizovan je i nelegalno izgrađeni dio budućeg apartmanskog kompleksa "SKY MN", čiju gradnju vodi firma "Operantio trading Montenegro", iza koje stoji kolašinski biznismen Zoran-Ćoćo Bećirović. Međutim, od najavljenih devet spratova, novim planom Bećiroviću će biti dozvoljeno da izgradi najviše četvorospratnicu.

Fantomsko naselje, čija izgradnja kaska već nekoliko godina, podiglo je veliku medijsku prašinu nakon što je jedan od kupaca, i to apartmana na šestom, nepostojećem spratu, podnio krivičnu prijavu zbog prevare "teške" milion eura.

Budvanska policija procesuirala je kotorskom osnovnom tužiocu krivičnu prijavu protiv firme i njenog izvršnog direktora Vladimira Kornienka.

Iako prodaja apartmana uveliko traje već četiri godine, a firma "Operantio trading Montenegro", koja je zvanični vlasnik parcele od 6.295 kvadrata, na svom zvaničnom sajtu i u ofisima u Moskvi i u budvanskom hotelu "Avala" animira kupce da budu stanari budućeg naselja, pred crnogorskim tužilaštvima pljušte krivične prijave za prevaru protiv investitora.

Galerija

Bonus video: