"Još moramo da se borimo protiv homofobije"

Ministarstvo pravde i ljudskih prava najoštrije osuđuje preksinoćni napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića, kao najteži homofobični incident do sada u Crnoj Gori
9 komentar(a)
Danilo Marunović, Mirko Bošković, Foto: Boris Pejović
Danilo Marunović, Mirko Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.09.2012. 13:01h

Ministarstvo pravde i ljudskih prava najoštrije osuđuje preksinoćni napad na reditelja spota "Mi smo dio ekipe" Danila Marunovića, glumca u spotu Todora Vujoševića i novinara Mirka Boškovića, kao najteži homofobični incident do sada u Crnoj Gori.

U reagovanju povodom tog incidenta, navodi se kako u tom Ministarstvu vjeruju da će u saradnji vladinih i nezavisnih institucija i organizacija civilnog društva, uspjeti da se efikasno suprostave homofobičnim stavovima i reakcijama, kako bi dostigli vrijednosti savremene Evrope, sažete u motu: “Živi i pusti druge da žive”.

"Kao izolovan slučaj, ovaj napad predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i krivično djelo čiji će počinioci, uvjereni smo, efikasnošću nadležnih organa biti privedeni pravdi. Međutim, ovaj incident predstavlja brutalni izraz netolerancije prema svim osobama različite seksualne orjentacije i prema njima tolerantnim i naklonjenim pojedincima i subjektima. Iako je napad naišao na plebiscitarnu osudu javnosti, homofobija je stanje protiv koga se još uvijek moramo boriti, kako kvalitetnom implementacijom zakona, tako i sprovođenjem intenzivnih kampanja u cilju promjene svijesti građana o štetnosti homofobije“, navodi se u reagovanju koje potpisuje portparol Ana Radusinović.

Dodaje se da je preksinoćni napad dodatan motiv Ministarstvu pravde i ljudskih prava da nastavi s unaprjeđenjem normativnog i institucionalnog okvira za zaštitu i afirmaciju ljudskih prava i osnovnih sloboda, posebno osjetljivih grupa, kao što su, između ostalih, i LGBT osobe.

"Sve u cilju stvaranja društvenog ambijenta u kojem niko ne smije biti diskriminisan i živjeti u strahu zbog svoje različitosti“, navodi se u reagovanju.

U noći između 9. i 10. septembra u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, nekoliko navijača "Varvara" brutalno je pretukla Danila Marunovića, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića.Marunović je reditelj spot “Mi smo dio ekipe”, Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG-a.

Marunović, Vujošević i Bošković su se vraćali sa koncerta u okviru festivala Main Art Street, koji se održavao u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta, u ulici ispred muzičke škole "Vasa Pavić" i Blues bara.

Novinar Mirko Bošković najgore je prošao u incidentu sa "Varvarima" - zadobio je prelom nosa.

LGBT Forum Progres podnio je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke grupe "Varvari" i jednog saučesnika, sa poznatim identitetom, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela – izlaganje opasnosti, nanošenje povreda, povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.

Bonus video: