Džeparac u kazinu ostavljaju i osnovci

"Glavni grad je omogućio nesmetan pristup kladionicama i kazinima svim Podgoričanima i na taj način doprinio da se zavisnost od kockanja razvije u smjeru koji prijeti društvu"
140 pregleda 7 komentar(a)
Kladionica, djeca, Foto: Zoran Đurić
Kladionica, djeca, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.09.2012. 12:17h

Svega 12 Podgoričana prošlo je stručni program odvikavanja od kocke, a trenutno se na klinici liječe dva pacijenta. Još 50 roditelja obratilo se za pomoć doktorima na klinici "Anima medika" zbog straha da su im djeca bolesna od kockanja.

Prema rezultatima istraživanja koja je sprovela ADP "Zid", više od 80 odsto muškaraca i upola manje žena kladi se na sportske rezulate.

Direktor "ZID-a" Igor Milošević smatra da je značajan problem to što mnogi nijesu svjesni da oni, ili njihovi najbliži, imaju problem sa kockom.

On je naveo da je ADP “ZID” počeo realizaciju projekta “Povratak sa granice na kojoj nema zabave” koji je podržao Fond igara na sreću. Riječ je o nastavku prošlogodišnjeg projekta, jer su, ocijenio je Milošević, istraživanja pokazala da je Crna Gora “pogodno tlo” za razvoj bolesti problematičnog i patološkog kockanja.

Vlasnik subspecijalističke ambulante "Anima medika" dr Danilo Jokić smatra da je Glavni grad omogućio nesmetan pristup kladionicama i kazinima svim Podgoričanima i na taj način doprinio da se zavisnost od kockanja razvije u smjeru koji prijeti društvu.

"Na svakom uglu se nalaze kladionice i kazina u kojima je neometan pristup čak i maloljetnim licima. Na klinici smo imali pacijenta koji je počeo da posjećuje kazina u osmom razredu i tu je ostavljao svoj džeparac, bez obzira na zakon koji zabranjuje kockanje licima koja nemaju navršenih osamnaest godina", kazao je Jokić.

On je naveo da je od otvaranja klinike oko dvadesetak pacijenata, za koje je ustanovljeno da su apsolutni zavisnici od kockanja, završili program odvikavanja, kao i da su mnogi od njih postali vođe grupnog odvikavanja.

"Program se sastoji od intervjua sa osobom koja se kocka, kako bi se ustanovilo da li je zavisnik. Kada je pozitivan zaključak, onda se obavlja razgovor sa porodicom da bi se uputili u dalji tok programa koji traje od tri do šest mjeseci. Sa pacijentima rade socijalni radnik i klinički psiholog, a rezultati su zadovoljavajući", objasnio je Jokić i naveo da su simptomi bolesti zavisnosti od kocke nesanica, premor, nervoza, podrhtavanje, uznemirenost, razdražljivost, povlačenje u sebe i depresija.

Od otvaranja klinike oko dvadesetak pacijenata, za koje je ustanovljeno da su apsolutni zavisnici od kockanja, završili su program odvikavanja, a mnogi od njih su postali vođe grupnog odvikavanja

On je najavio da će uskoro zavisnicima ponuditi savjetovalište sa psihoterapeutima, koji će pokušati da pomognu patološkim kockarima.

Padova je više ali ima i dobiti

Student koji se godinama kladi ipak smatra da nije zavisan od kocke, već tvrdi da je riječ o razonodi u slobodno vrijeme, bez koje bi lako mogao.

“Svakodnevno odigram tiket u kladionici sa po jedan euro, da okušam sreću i možda čak i nešto zaradim.

U posljednje vrijeme rijetko dobijam, mada naiđu periodi kada nekoliko dana dobijam zaredom. Obično su to mali ulozi, mada desi se da ponekad i neku dojavu 'singlam' sa većim iznosom”, rekao je, ne želeći da mu se pominje ime. Mnogo više od klađenja njega brinu mašine za kockanje.

”Često probam i slot aparate. Tu znam da se zaigram, pa ne primijetim da sam već dosta para 'ušao', i to predstavlja moj najveći porok”, rekao je.

Bonus video: