Micev: Kiša nakon 100 dana suše

Tokom ljeta je bilo kišnih dana, ali te male količine nijesu mogle da utiču na deficit padavina. "Posljednja prava kiša pala je 18. maja, kada je palo 85 litara kiše”
63 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 06:51h

U glavnom gradu je juče zabilježen 99. tropski dan od početka godine, a meteorolog Branko Micev za četvrtak najavljuje i prvu kišu nakon sušnih i vrelih čak 110 dana.

Micev je rekao da je ljetos palo svega 30 procenata kiše od prosječne količine padavina u junu, julu i avgustu.

On je najavio pravo osvježenje za četvrtak, kada se očekuje kiša sa grmljavinom i pad temperature i do čak 10 stepeni.

"Područje Podgorice od 16. juna je, sa kratkim prekidima, izloženo visokim temperaturama, tropskih dana bilo je 40 odsto više od klimatske normale, dok je u junu, julu i avgustu zabilježen ekstreman deficit padavina - palo je čak 71 odsto manje kiše nego što je predviđeno”, rekao je Micev juče “Vijestima”.

On je rekao da je tokom ljeta bilo kišnih dana, ali da te male količine nijesu mogle da utiču na deficit padavina.

"Posljednja prava kiša pala je 18. maja, kada je palo 85 litara kiše”, pojasnio je Micev.

On smatra da će nedostatak kiše uticati na vodene resurse, ali i da su visoke temperature uticale na pojavu i širenje požara.

Micev je rekao da je na izbijanje požara uticao i jak vjetar, koji je ovog ljeta duvao čak ukupno 29 dana.

"Kao posljedice dugotrajnih visokih temperatura, registrovano je pet stepeni iznad klimatske normale. Toplotni udar od 43,9 stepeni Podgoricu je zadesio 7. avgusta, i to je druga najviša temperatura u posljednje 63 godine”, saopštio je Micev.

On je ocijenio da je glavni grad još od početka godine pod uticajem ekstremnih vremenskih prilika.

"U februaru su bile ekstremne sniježne padavine, u martu je bila suša, cijeli mjesec je prošao a da nije pala kiša, dok je u aprilu palo čak 337 litara kiše po metru kvadratnom. Ljeto su obilježile ekstremno visoke temperature, sa jakim deficitom padavina”, kazao je Micev.

Galerija

Bonus video: