Dva najveća plovila policije idu u staro željezo

Uprava policije je za realizaciju takvog nauma u maju ove godine dobila i formalnu saglasnot Ministarstva finansija
303 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 18:08h

Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova da se dva najveća plovila crnogorske Granične pomorske policije – patrolni brodovi P-01 „Bar“ i P-03 „Herceg Novi“, prodaju kao sekundarna sirovina.

U dokumentu koji je razmatrala Vlada, navodi se da su dva patrolna broda crnogorske policije tokom 2010. četiri puta nuđena na prodaju, ali da zainteresovanih kupaca nije bilo.

Pomoćnik direktora policije za Sektor granične policije Vesko Vukadinović stoga je sačinio informaciju o stanju ova dva broda „u kojoj se pored razloga hitnosti za preduzimanje aktivnosti za rješavanje problema vezano za ova dva patrolna broda, predlaže njihova prodaja kao sekundarne sirovine“.

Uprava policije je za realizaciju takvog nauma u maju ove godine dobila i formalnu saglasnot Ministarstva finansija „i procijenila da bi se prodajom plovila na navedeni način prihodovalo 55 hiljada eura“.

„Kao razlozi da se plovila prodaju na pomenuti način, navode se starost plovila, kao i prodor vode na patrolnom brodu PB-03 „Herceg Novi“ koji prijeti da dovede do potapanja broda, kao i činjenica da je u međuvremenu u Hrvatskoj, koja je bila destinacija gdje smo već vršili prodaju plovila, promijenjena zakonska regulativa, tako što je onemogućen uvoz plovila starijih od 20 godina za koja se vrši prenamjena“ stoji u dokumentu koji je usvojila Vlada, dajući saglasnost da se dva bivša vojna patrolna čamca tipa „mirna“, koja su u sastav crnogorske policije uvršetni 2003, prodaju kao staro željezo.

Mornarica Vojske SCG crnogorskoj policiji je, zajedno sa zadatkom obezbjeđenja državne granice na moru, 2003. predala četiri patrolna čamca tipa „mirna“ koji su bili u sastavu 16. graničnog odreda MVSCG.

Od ta četiri broda policija je, značajno redukujući njihovo naoružanje i opremu, u svoj sastav formalno uvrstila patrolne čamce PČ-174 „Učka“ koji je dobio novu oznaku i ime PB-01 „Bar“, odnosno PČ-178 „Kosmaj“ koji je postao PB-03 „Herceg Novi“.

Vojska je policiji predala i patrolne čamce PČ – 175 „Grmeč“ i PČ-179 „Zelengora“ ali oni nikada nisu uvedeni u operativnu upotrebu policije koja ih je 2007. prodala jednom privatniku iz Biograda u Hrvatskoj. On je ova dva broda rekonstruisao u plovila za prevoz turista i dao im nova imena „Nada“ i „Ilirija“.

Zanimljivo je da su preostale dvije „mirne“ u crnogorskoj policiji izuzetno rijetko isplovljavale na more, a gotovo nikad više nisu radile ono što im je, dok su bile u vojnoj upotrebi, bio redovni zadatak – patroliranje i obezbjeđenje pomorske granice na 12 milja od obale Crne Gore.

Patrolni čamac tipa “mirna” u RM JNA bio je namijenjen za obezbjeđenje državne granice na moru, protivpodmorničku borbu, obezbjeđenje dužobalnih komunikacija i prevoženje

Brodovi koji su tokom dvije decenije upotrebe u SFRJ, SRJ i SCG, prevalili nebrojeno puno milja kontrolišući „plavu granicu“, plijeneći italijanske ribarice u krivolovu, a povremeno i remeteći crnogorski „zvanični državni posao reeksporta cigareta“, brzim švercerskim gliserima u Italiju u prvoj polovini devedesetih, od kada ih je preuzela crnogorska policija 2003, najveći dio vremena proveli su trunući u lukama – PB-01 u Baru na putničkom terminalu Luke Bar, a PB-03 u uvali Nirvana u krugu bivše kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru.

Pokazalo se da Crna Gora nije sposobna i finansijski moćna da redovno održava i eksploatiše ni ta dva mala broda, kakvih je ukupno 11 služilo u nekadašnjoj Ratnoj mornarici JNA, pa sada dvije zapuštene „mirne“ odlaze u staro gvožđe.

Hrvatska koristi svoja četiri broda

Patrolni čamac tipa „mirna“ u RM JNA bio je namijenjen za obezbjeđenje državne granice na moru, protivpodmorničku borbu, obezbjeđenje dužobalnih komunikacija i prevoženje. Serija od ukupno 11 brodova tog tipa građena je u periodu 1982-1983. godine u brodogradilištu u Kraljevici.

Ovaj ratni brod dug je 32,02 metra, širok 6,74 metara a gaz mu iznosi 2,41 metar. Puni deplasman broda iznosi 142,3 tone. Pogonjen je sa dva brzohodna dizel motora tipa “SEMT Pielstick” 12PA4V200VGDS sa dvostrukim prednabijanjem vazduha, snage 3.660 konja sa kojima je postizao maksimalnu brzinu od čak 32 čvora, dok je ekonomska brzina bila 24 čvora. U vojnoj službi, patrolni čamci tipa “mirna”, bili su naoružani topom 40 mm Bofors L-70 na pramcu, četvorocijevnim topom 20 mm M-71 na krmi, četvorostrukim lanserom raketa “Strela 2M” na komandnom mostu, kao i dubinskim bombama koje se obaraju u more preko slipnih kolijevki na krmi broda.

Sa dva broda koja su 2003. uvedena u operativnu upotrebu MUP-a Crne Gore, poskidano je gotovo sve naoružanje, a ostavljen je samo po jedan jednocijevni top kalibra 20 mm na pramcu broda.

Za razliku od Crne Gore, Hrvatska i dalje u njihovoj osnovnoj namjeni – patroliranju i zaštiti državne granice, koristi četiri “mirne” koje su u toj državi ostale nakon povlačenja JRM i rata 1991. Od sedam patrolnih čamaca koji su nakon 1991. stigli u Crnu Goru, četiri su 2003. predata MUP-u Crne Gore, a tri su u međuvremenu prodata i nakon pregradnje koriste se kao turističko-izletnički brodovi: PČ-172 “Pohorje” sada plovi kao turistički brod “Budva”, PČ-173 “Koprivnik” je sada turistički brod “Vesna”, a PČ-177 “Fruška gora” ranije je prodat u Hrvatsku, gdje je takođe prerađen u turističko plovilo.

Galerija

Bonus video: