"ZALAŽEMO SE ZA DEPOLITIZACIJU JAVNOG SERVISA"

Savjet RTCG: Vjerujemo da EU, OEBS i SD nemaju sve informacije, pa zato reaguju neutemeljeno

Oni uvjeravaju domaću i međunarodnu javnost da neće dozvoliti kontrolu vladajuće partije nad Javnim servisom, ali ni kontrolu opozicionih partija ni opozicionih poslenika, "bez obzira da li oni djeluju u registrovanim političkim partijama ili medijima i NVO", ali ni nikome "iz inostranstva
50 pregleda 7 komentar(a)
RTCG, TVCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
RTCG, TVCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2018. 13:26h

Izražavamo iznenđenje i žaljenje zbog unisonih izjava portparolke EEAS Maje Kocijančić, predstavnika OEBS-a za slobodu medija Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert povodom odluke Savjeta o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije, saopšteno je iz Savjeta RTCG-a.

"Želimo da vjerujemo da predstavnici EU, OEBS i SD, nemaju sve relevantne informacije i da zbog toga tako izriču neutemeljene ocjene o ugroženosti slobode i nezavisnosti medija smjenom generalne direktorice Javnog servisa.Želimo da relaksiramo i uvažene međunarodne partnere, i domaću i međunarodnu javnost. Naša odluka je upravo na liniji onoga za šta se oni zalažu - za depolitizaciju Javnog servisa i za profesionalne standarde u skladu sa osnovnim vrijednostima Evropske unije. Na liniji zalaganja da Javni servis ne bude pod političkim pritiskom bilo koje strane, vlasti, ili opozicije", kazali su iz Savjeta.

Oni samtraju da je dosadašnji menadžment "pogrešno razumio i poruke i podršku međunarodnih partnera", pa je uređivačku politiku usmjerio u drugu političku krajnost.

"To se najbolje vidjelo i kroz jučerašnji malobrojni protesni skup ispred zgrade Javnog servisa, povodom naše odluke, gdje su se u prvim redovima našli i pojedini opozicioni lideri što nije primijećeno u informaciji koja je objavljena na sajtu OEBS-a" kazali su iz Savjeta.

Po njihovom mišljenju to najbolje potvrđuje i  Ugovor između menadžmenta Javnog servisa i NVO Centar za građansko obrazovanje koji je finansiran sredstvima poreskih obveznika Evropske unije.

"Tim ugovorom je pod firmom podrške profesionalizaciji medija suštinski ugrožena nezavisnost Javnog servisa. Zato predlažemo Maji Kocijančić, Harlemu Desiru i Heder Nauert da objave na sajtovima visokih institucija koje predstavljaju sadržaj pomenutog ugovora, iz kojeg će se vidjeti da ne postoji sličan primjer u evropskoj i svjetskoj medijskoj praksi. Mi želimo da vjerujemo da nisu imali uvid u njegov sadržaj, inače ne bi tako dijelili lekcije legalno i legitimno izabranim članovima Savjeta RTCG od strane Parlamenta Crne Gore, suverene države koja je članica OEBS-a, članica NATO-a , i zemlja sa 30 otvorenih pregovaračkih poglavlja u procesu približavanja punopravnom članstvu u EU. To odlično znaju u Delegaciji EU u Podgorici, jer su naknadno izvršili pritisak na menadžment da se sporni ugovor koji je potpisan netransparentno, u tajnosti, bez znanja zaposlenih u Javnom servisu, kao i bez znanja Savjeta RTCG, isto tako netransparentno dopuni sa drugim aneksom, što je dodatni argument u prilog ispravnosti naše odluke. Ovaj Ugovor je u osnovi prekršio sva pravila novinarske profesije, jer je omogućio jednoj NVO da uredjuje političke emisije na Javnom servisu, da određuje ko mogu biti gosti na TV i da svojim potpisom odobrava emitovanje tog programa, kao i da zaposlenima u Javnom servisu određuje ekstra honorare. Vjerujemo da ćete se složiti sa nama, da to ne mogu biti medijski i demokratski standardi koji karakterišu demokratska društva", kazali su iz Savjeta. 

Oni uvjeravaju domaću i međunarodnu javnost da neće dozvoliti  kontrolu vladajuće partije nad Javnim servisom, ali ni kontrolu opozicionih partija ni opozicionih poslenika, "bez obzira da li oni djeluju u registrovanim političkim partijama ili medijima i NVO", ali ni nikome "iz inostranstva".

"Naša je obaveza između ostalog, da branimo prava novinara u RTCG, da ne budu pod bilo čijom političkom kontrolom, makar ona imala podršku i sa visokih međunarodnih adresa. Mi ćemo svojim radom dokazati, da branimo suštinske vrijednosti EU kada se radi o slobodi i nezavisnosti Javnog servisa, i slobodi medija uopšte. Da bismo dokazali ove naše tvrdnje, dostavićemo pomenuti Ugovor koji je osnov ovakve odluke Savjeta, Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu, Evropskom parlamentu, OEBS-u i Stejt dipartmentu. Želimo takodje da poručimo svima, da nas neće pokolebati bilo kakvi pritisci da istrajemo u svom cilju da RTCG bude Javni servis moderne, demokratske, evropske Crne Gore", kazali su iz Savjeta. 

Preporučujemo za Vas