Biciklizam na podgoričkim ulicama - opasan kao ekstremni sport

Obećanje da će glavni grad dobiti infrastrukturu za bickliste nije ispunjeno, pa se biciklisti okupljaju svakog posljednjeg petka kako bi animirali vlasti da nešto učine
136 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 08:35h

Kultura vožnje bicikla, koja postoji u mnogim evropskim metropolama, u Podgorici je potpuno u drugom planu.

Zainteresovanih za taj vid rekreacije ima, ali nema biciklističkih staza.

Davnošnje obećanje da će glavni grad dobiti infrastrukturu namijenjenu isključivo bicklistima, nije ispunjeno, pa se biciklisti zbog toga okupljaju svakog posljednjeg petka kako bi animirali gradske vlasti da nešto učine.

"Nama ne predstavljaju problem automobili, mi se samo zalažemo za naš prostor i status. Želimo da dobijemo nešto prostora na gradskim ulicama...

"Potpuno je nebitno da li će nam odvojiti dio prostora na trotoarima, ili na samim kolovozima, samo da ga dobijemo, a vjerujte prostora ima dovoljno za sve"

Potpuno je nebitno da li će nam odvojiti dio prostora na trotoarima, ili na samim kolovozima, samo da ga dobijemo, a vjerujte prostora ima dovoljno za sve.

Vozili smo danas od Podgorice do Sutormana i strašno je ugodno iako na tom dijelu nigdje nema obilježenih biciklističkih staza i moramo biti veoma obazrivi u saobraćaju", kazao je Ratko Rakić, jedan od podgoričkih bajkera.

Prethodnih godina bilo je govora da bi se mogla izgraditi biciklistička staza.

Vasilije Miličković je predlagao da finansira izgradnju biciklističkih staza od Zlatice do Zete i od vrha Starog aerodroma do Mareze.

"Naša iskustva govore da bi dobra i korisna biciklistička staza, i bez mnogo troškova, mogla da se napravi od Podgorice do Mareze, preko Daljma do Spuža i od Pričelja, Rogama do Podgorice.

Isto tako dobra staza bila bi od Virpazara do Sutormana i od Virpazara do Rijeke Crnojevića, preko Careva laza, Barutane i Kokota do Podgorice", smatra Rakić.

Bajker Branko Božović ističe da bi se veliki dio građana bavio bicklizom kada bi postojali uslovi za to.

"Vožnja biciklom je zdrava, dobra za kondiciju i svijest o tome je polako počela da ulazi u glave naših građana. Mi svakodnevno vozimo bicikl i mislimo da je Crna Gora, ovakva kakva jeste, bogom dana za vožnju biciklom i da bi kao takva mogla da bude i atraktivna turistička destinacija i za ljubitelje biciklizma.

Mislim da bi na ovim prostorima mogla da se organizuje jedna atraktivna biciklistička trka, odnosno da bi država uz malo sluha od strane svih mogla da dobije svoj tur", kazao je Božović.

Podgorički biciklisti jednočasovnom vožnjom kroz centar grada nedavno su promovisali bicikl kao prevozno sredstvo. Više od 150 biciklista time je ukazalo na biciklizam kao zdrav vid rekreacije.

Posjetite njihovu fan stranicu na Facebooku

Galerija

Bonus video: