Bar: Maslinova mušica prijeti maslinjacima

“Pozivamo sve maslinare da odmah, čim je uoče, obavijeste Udruženje i pristupe njenom tretmanu”, kazao je Peričić
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 17:59h

Dugotrajna suša i pojava maslinove mušice trenutno su najveći neprijatelji očekivano rodne sezone u barskim maslinjacima.

Sekretar Udruženja maslinara Bara Sadetin Peričić kazao je juče „Vijestima“ da je barskim maslinarima preporučeno da zbog izuzetno dugog toplog ljeta, bez ikakvih padavina, maslinjake natope makar dva puta.

“U Baru imamo 150.000 stabala maslina, a znatan dio njih se nalazi na nepristupačnom terenu, što otežava njihovo navodnjavanje iz mreže, pa se zato preporučuje da natapanje organizuje kako ko može.

U suprotnom, suočeni smo sa rizikom da berba propadne, jer će se plodovi osušiti i otpasti sa stabala, kao što je bilo prije nekoliko godina, kada je takođe suša prepolovila rod”, kazao je Peričić.

“U Baru imamo 150.000 stabala maslina, a znatan dio njih se nalazi na nepristupačnom terenu, što otežava njihovo navodnjavanje iz mreže, pa se zato preporučuje da natapanje organizuje kako ko može. U suprotnom, suočeni smo sa rizikom da berba propadne", kaže Peričić

Vebija Abazović, proizvođač maslinovog ulja iz Pečurica, potvrdio je da je nezapamćeno dug vreli period opasno zaprijetio berbi.

“Pribojavam se da plod zbog toga ne ostane mali ili da ne otpadne sa maslina.

Već sam zalivao moje zasade, ali samo one sa mladim stablima.

U svakom slučaju, može se vidjeti da će godina da bude izuzetno rodna ako bi kiša pala do 15. septembra”, kazao je Abazović, višestruko nagrađivan za kvalitet svog ulja na domaćim i inostranim smotrama uljara.

Peričić je ukazao da je maslina, i pored svega, u doba suše u boljoj poziciji u odnosu na druge voćke, jer joj ne treba mnogo vode.

Na tržištu maslinovo ulje i stona, usoljena maslina, imaju stabilnu cijenu koju troškovi vode, odnosno navodnjavanja, ne mogu ugroziti, za razliku od, na primjer, mandarina, čiju nisku otkupnu cijenu ozbiljno opterećuje potrošena voda.

“Drugi problem sa kojim se već suočavamo je maslinova mušica koja se pojavila.

Pozivamo sve maslinare da odmah, čim je uoče, obavijeste Udruženje i pristupe njenom tretmanu”, kazao je Peričić.

“Pribojavam se da plod zbog toga ne ostane mali ili da ne otpadne sa maslina. Već sam zalivao moje zasade, ali samo one sa mladim stablima. U svakom slučaju, može se vidjeti da će godina da bude izuzetno rodna ako bi kiša pala do 15. septembra”, kazao je Abazović

Od ove sezone maslinari će svoje ulje na domaćim pijacama moći da prodaju samo u staklenim bocama, a maslinovo ulje u nedeklarisanoj i neadekvatnoj ambalaži biće uklanjano sa pijaca od inspekcija, kako i nalažu Zakon o bezbjednosti hrane i Zakon o maslinarstvu.

To dalje znači da će u jesenjoj sezoni berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja sve uljare morati da budu uredno registrovane, te da će morati da angažuju tehnologa koji će procjenjivati kvalitet maslinovog ploda.

Maslinova ulja neće moći da idu u promet bez staklene ambalaže i originalnog pakovanja deklarisanog po zakonu.

Na domaćim pijacama trenutno svoje ulje prodaje više od stotinu proizvođača iz Bara, a staklenu ambalažu zbog visoke cijene sada posjeduje samo šest maslinoprerađivača - vlasnika uljara.

Ne palite travu

Na terenu su već počele pripreme za berbu, a Abazović je istakao da je u maslinjacima u Mrkojevićima veoma živo.

“Berba bi kod nas trebalo da počne oko 15. oktobra, a maslinjaci su već sada puni, vlasnici ih obrađuju, spremaju za berbu, kose travu ispod stabala.

Apelujem na sve maslinare da ne pale otpad nastao nakon čišćenja maslinjaka, jer se pri ovim visokim teperaturama i suši i sekundom nepažnje može izazvati požar”, istakao je Abazović.

Barsko Udruženje maslinara ima oko 700 članova i jedno je od najvećih poljoprivrednih udruženja u državi.

Okuplja skoro 70 odsto barskih vlasnika maslina, sa više od 60.000 stabala širom barske opštine.

Za ulje samo plod sa grane

Da bi se proizvelo kvalitetno ulje, kazao je Peričić, maslinov plod mora da bude ubran.

“Ne smije biti pokupljen sa zemlje, jer je u cijelom svijetu takav plod neupotrebljiv za proizvodnju maslinovog ulja.

Svi maslinari treba da pređu na savremene metode i standarde berbe ploda, te proizvodnje, pakovanja i čuvanja maslinovog ulja, kako bi se iz barske žutice dobio kvalitet i vrhunsko ulje koje ova autohtona sorta maslina zaslužuje” rekao je Peričić

Galerija

Bonus video: