U Crnoj Gori se troši između 12 i 13 litara alkohola po glavi stanovnika

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović poručio je da politika za smanjenje štetnog uzimanja alkohola mora prerasti sektor zdravstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 10:41h

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, potrošnja alkohola u Crnoj Gori je između 12 i 13 litara čistog alkohola po glavi stanovnika godišnje, za sve osobe starije od 15 godine, poručila je Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović.

"Ako imamo u vidu činjenicu da oko 30 odsto populacije ne pije alkohol, dolazimo do zabrinjavajućeg zaključka da je prosječna potrošnja po glavi stanovnika čak i veća", upozorila je Brajović na okruglom stolu posvećenom negativnom uticaju alkohola.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović poručio je da politika za smanjenje štetnog uzimanja alkohola mora prerasti sektor zdravstva i uključiti i ostale poput prosvjete, pravosuđe, socijalnu zaštitu, poresku politiku, trgovinu, poljoprivredu, potrrošačku politiku i zapošljavanje, civilno društvo i privredne subjekte.

"Alkoholizam obuhvata direktne i indirektne štete koje uključuju troškove liječenja, gubitak produktivnosti zbog povećanog obolijevanja, oštećenje ili uništenje imovine i smanjenje prihoda zbog bolesti ili smrti. Procjenjuje se da troškovi uzrokovani alkoholizmom iznose između dva io pet odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda", kazao je Radunović.

On je naglasio da je konzumacija alkohola jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema u svijetu, jer je riječ o vrsti "droge" koja se najčešće i najviše konzumira kako unutar opšte populacije, tako i među profesionalnim sportistima i rekreativcima.

Brajović je navela da su preporuke SZO kako bi se smanjio štetni uticaj alkohola da nacionalne vlasti usmjere posebnu pažnju na dosljednu primjenu propisa.

"Vlasti treba da budu spremne i na otpor industrije, a bitno je i da intenzivno sporovode aktivnosti u oblasti promocije zdravlja i prevencije i razvijaju svijesti društva da prepozna težinu problema povezanih sa konzumiranjem alkohola", kazala je Brajović.

Ona je naglasila da je sve više dolaza i čionjenica koji potvrđuju djelotvornost mehanizama poreske, cjenovne i tržišne politike u pravcu smanjenja štetnog uticaja alkohola na zdravlje.

Na okruglom stolu je predstavljena i Strategija prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Crnoj Gori 2013. – 2020. godine.

Galerija

Bonus video: