Tivat: Država se uknjižila kao vlasnik imovine porodice Galić

Galić će se, ukoliko uskoro ne dobije novi izvod iz katastra u kojem se država Crna Gora briše kao vlasnik njihove porodične imovine, obratiti za zaštitu i ambasadi Italije
587 pregleda 3 komentar(a)
Anamari Galić, Foto: Siniša Luković
Anamari Galić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.09.2012. 16:14h

Tivćanka Anamari Galić i njena sestra Jasna Galić imaju nesvakidašnji problem, jer se država Crna Gora neosnovano uknjižila kao jedini vlasnik njihove vrijedne imovine – porodične kuće stare više od 100 godina, sa pomoćnim objektima, i placa površine 3.984 kvadrata, a koji se nalaze neposredno uz ogradu bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal – u zahvatu aktuelne, istoimene državne studije lokacije koja je planski definisala nautički kompleks Porto Montenegro, koji se gradi na mjestu Arsenala.

Sporne nekretnine kupoprodajom je još davne 1917. godine, u vlasništvo stekao djed Anamari i Jasne Galić koje, inače, sa porodicama žive u Italiji, u Milanu, a u svoju staru kuću u Tivtu dolaze povremeno, najčešće ljeti.

Neshvatljivo mi je da, više od dva mjeseca nakon što je postupak ponovno okončan u moju i sestrinu korist, mi u praksi ne možemo ostvariti svoja prava“, kazala je juče „Vijestima“ Anamari Galić

Anamari Galić posjeduje kompletnu dokumentaciju koja potvrđuje da je njena familija jedini zakoniti vlasnik vrijedne nekretnine na koju cijelo to vrijeme Galići uredno plaćaju porez, ali se država Crna Gora, prilikom izlaganja novog katastarskog premjera prije petnaestak godina, ipak upisala kao jedini nosilac prava svojine nad imovinom Galića, dok su Anamari i Jasna u katastar upisane samo kao „korisnici“ sopstvene djedovine.

Zanimljivo, Anamari Galić je u vrijeme izlaganja novog katastra 1998. godine službeno pristupila Upravi za nekretnine i zvanično identifikovala svoju i sestrinu imovinu, ali se, i pored toga, na njihovu nekretninu na Donjem Seljanovu, u blizini sjeverozapadne kapije nekadašnjeg Arsenala, kao jedini vlasnik ipak upisala država Crna Gora, temeljeći to na činjenici da je plac Galića bio u kompleksu gradskog građevinskog zemljišta, kao i da je bio opterećen teretom morskog dobra.

„Tivatsko odjeljenje Uprave za nekretnine je, postupajući po mom zahtjevu za brisanje prava korišćenja i upis prava svojine nad našom imovinom, prihvatilo takav zahtjev krajem prošle godine, ali je na takvo njihovo rješenje žalbu uložila institucija zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Njihovu žalbu je prihvatilo Ministarstvo finansija i predmet vratilo tivatskom katastru na ponovno odlučivanje.

Odjeljenje Uprave za nekretnine u Tivtu je, u ponovljenom postupku, opet ’presudilo’ u moju i korist moje sestre i 3. jula je donijelo rješenje o dozvoljavanju promjene iz prava korišćenja u pravo svojine nad našim nekretninama.

To, međutim, do danas nije sprovedeno u djelo u katastarskoj evidenciji, jer, kako nam je rečeno, čeka se da se o tom rješenju ponovno izjasni zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Neshvatljivo mi je da, više od dva mjeseca nakon što je postupak ponovno okončan u moju i sestrinu korist, mi u praksi ne možemo ostvariti svoja prava“, kazala je juče „Vijestima“ Anamari Galić.

Ona je dodala da će se, ukoliko uskoro ne dobije novi izvod iz katastra u kojem se država Crna Gora briše kao vlasnik njihove porodične imovine koja Galićima nikada nije eskpropisana ili oduzeta, obratiti za zaštitu i ambasadi Italije, čije su ona i sestra takođe državljanke.

U obimnoj dokumentaciji koju je Galić pokazala „Vijestima“ je i akt zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Sanje Jaredić, koja se usprotivila namjeri tivatskog katastra da stvari i kroz papire dovede u red, odnosno da Galiće i zvanično uknjiži kao vlasnike, a ne korisnike svoje djedovine koju im je otela država.

„Smatramo potrebnim da prvostepeni organ pribavi mišljenje nadležnog organa uprave koji osniva i vodi katastar morskog dobra ili Ministarstva održivog razvoja i turizma, o tome da li navedene nepokretnosti predstavljaju morsku obalu kao prirodno bogatstvo, koja, shodno Zakonu o morskom dobru, Zakonu o državnoj imovini i ZSPO, ne može biti predmet privatne svojine, s obzirom na to da iz lista nepokretnosti broj 407 KO Tivat, proizlazi da predmetna parcela ima teret morsko dobro“, predložila je u toku postupka Jaredić.

Iako je i nakon takvog njenog izjašnjenja tivatski katastar donio riješenje u korist sestara Galić, one to do danas nijesu uspjele da sprovedu i u katastarskoj evidenciji, gdje još kao zvanični i jedini titular svojine nad nekretninama Galića figurira država Crna Gora.

Mankova kompanija nudila dva miliona

Inače, kuća i dvorište Galića nalaze se iza ograde bivšeg Arsenala, na oko 50 metara vazdušne linije od morske obale na kojoj, kao nečemu što zvanično ne može biti u privatnoj svojini, insistira zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore.

Taj, i svi ostali privatni placevi u okolini, oivičeni ulicom Blaža Jovanovića sa sjeverne i Jadranskom magistralom sa istočne strane, obuhvaćeni su DSL „Arsenal“, i uključeni su u kompleks zemljišta kojeg je Vlada Crne Gore 2006. praktično prodala kanadskom milijarderu Piteru Manku za projekat Porto Montenegro.

Nad tim zemljištem još 1992. je proglašen režim morskog dobra u koji je, inače, bio uključen i cijeli kompleks bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal, sa „gornjom granicom“ koja ide i do 500 metara daleko od morske obale.

Galić je „Vijestima“ rekla da su je kontaktirali predstavnici Mankove kompanije „Adriatic Marinas“ nudeći joj dva miliona eura da im proda svoj plac, što su ona i njena sestra glatko odbile, smatrajući da njihova imovina vrijedi mnogo više.

Bonus video: