Stejt department: Smjena Kadije podriva slobodu medija

"Sjedinjene Američke Države razočarane su zbog smjene Andrijane Kadije, generalne direktorke crnogorskog javnog servisa RTCG", navodi se u saopštenju
117 pregleda 49 komentar(a)
Andrijana Kadija, Foto: Zoran Đurić
Andrijana Kadija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.06.2018. 07:17h

Odluka Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG) da smijeni generalnu direktorku Andrijanu Kadiju podriva slobodu medija, čija su reforma i očuvanje ključni za integraciju Crne Gore u evroatlansku zajednicu, saopštio je američki Stejt department.

"Sjedinjene Američke Države razočarane su zbog smjene Andrijane Kadije, generalne direktorke crnogorskog javnog servisa RTCG. Crna Gora mora da uradi više da zaštiti slobodu medija i uređivačku nezavisnost svog javnog servisa", navodi se u saopštenju.

Kadija je smijenjena poslije višemjesečnih političkih pritisaka na javni servis na inicijativu jednog od članova Savjeta RTCG Mima Draškovića.

Formalni razlog za smjenu je bio ugovor koji je RTCG potpisala s Centrom za građansko obrazovanje (CGO), a kojim je po ocjenama člana Savjeta Mima Draškovića, dozvoljeno miješanje u uređivačku politiku javnog servisa.

Kadija je uoči glasanja kazala da je "svjesna" da ne može odbraniti "unaprijed donesene odluke", da je nezakonito smijenjena, kao i da je "kriva" jer je "apolitična."

Mjesecima, po ocjenama dijela crnogorske i međunarodne javnosti, traje "neprimjereni" politički pritisak na uređivačku politiku javnog servisa, koji je počeo smjenama pojedinih članova Savjeta i imenovanjem ljudu koji se smatraju bliskim vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Bonus video: