Roditelji učenika: Konjević se ponaša kao da smo djecu dobili na lutriji

Roditelji tvrde da je direktor škole, mimo zakona i njihove saglasnosti, prebacio 20 učenika 6. razreda u novoformirano odjeljenje
185 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 15:16h

Roditelji učenika šestog razreda OŠ “Oktoih” optužili su direktora Vukića Konjevića da je nezakonito, bez njihove saglasnosti, prebacio 20 đaka u novoformirano odjeljenje.

Jedan od roditelja, koji je insistirao na anonimnosti, smatra da je Konjević to učinio kako bi povećao fond časova nastavnicima, umjesto da jedanaestoro djece koja su u tu školu došla iz područnog odjeljenja u Dajbabama rasporedi u pet postojećih odjeljenja šestog razreda.

"Kada smo tražili objašnjenje, rekao je da su vukli kuglice sa imenima učenika iz šešira i da se na taj način odlučivalo... Jednom roditelju je na pitanje u koje će odjeljenje njegovo dijete ići rekao da će ići u školu, u odjeljenje u koje on kaže", kazao je roditelj “Vijestima”

"Nije konsultovao roditelje, makar ne većinu koja se pobunila, već je sam odlučio koja djeca će da se prebace iz odjeljenja u kom su bila pet godina. Kada smo tražili objašnjenje, rekao je da su vukli kuglice sa imenima učenika iz šešira i da se na taj način odlučivalo...

Ponašaju se kao da smo mi našu djecu dobili na lutriji, pa kuglice iz šešira odlučuju o njihovom školovanju. Jednom roditelju je na pitanje u koje će odjeljenje njegovo dijete ići rekao da će ići u školu, u odjeljenje u koje on kaže", kazao je roditelj “Vijestima”.

Konjević, međutim, tvrdi da je bio primoran da formira novo odjeljenje VI-6 jer je broj učenika jednog razreda prešao dozvoljenu normu.

“Prema zakonu, 165 učenika je norma za pet odjeljenja. Čim se pređe taj broj učenika škola je dužna da formira novo odjeljenje. Mi smo podnijeli zahtjev Ministarstvu, a oni nam odobrili.

Najbezbolnije je bilo da djecu iz Dajbaba ne razdvajamo, ali kako 11 učenika nije dovoljno da se formira razred, morali smo im pridružiti i djecu iz drugih odjeljenja. Izabrali smo najbolje učenike i žrijebom izabrali...”, kazao je Konjević.

Roditelji tvrde da nijesu konsultovani: OŠ "Oktoih"

Roditelji tvrde da se učenici ne smiju premještati u druga odjeljenja bez njihove saglasnosti.

Jedan od njih pojasnio je da je Konjević sam odlučio, a da su se nastavnici, navodno, povinovali njegovoj odluci.

"U četvrtak poslije podne nije bilo pomena o tome, a on je uveče sve sam završio... Ovo nije nikakva diskriminacija prema djeci iz dajbabskog područnog odjeljenja, naprotiv, u pitanju je to što direktor razbija djecu koja su navikla jedna na druge bez naše saglasnosti i uz to neće da razgovara sa nama.

Mi ćemo se zbog toga žaliti Ministarstvu prosvjete, a prema našim nezvaničnim inofrmacijama oni su već tražili provjeru", rekao je otac jednog od učenika.

Roditelji išli kod ombudsmana

Iako Konjević tvrdi da je juče, nakon sastanka sa nezadovoljnim roditeljima, odlučio da uvaži njihov zahtjev, oni su se juče obratili i ombudsmanu Šućku Bakoviću.

Konjević je kazao “Vijestima” da je juče ujutro obavijestio odabrane učenike da neće mijenjati odjeljenje, već da će tražiti “dobrovoljce”.

“A ako ih ne nađemo, a siguran sam da hoćemo jer ovo ne radimo prvi put, nešto ćemo smisliti u hodu”, pojasnio je Konjević.

Galerija

Bonus video: