Spomenici na Cetinju na udaru vandala

Išarana grafitima osvanula je bista narodnog heroja Nikca od Rovina Tomanovića
365 pregleda 7 komentar(a)
bista Nikca od Rovina, Foto: Danijela Lasica
bista Nikca od Rovina, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 05.09.2012. 13:57h

Spomenici koji se nalaze u cetinjskim parkovima još jednom su bili na udaru huligana. Ovog puta išarana grafitima osvanula je bista narodnog heroja Nikca od Rovina Tomanovića.

Takvim potezom posebno je razočaran njegov potomak Rajko Tomanović, koji smatra da je nečuvano da se takve stvari dešavaju na Cetinju.

"To je udar na kulturne spomenike i smatram to sramnim i skandaloznim činom. Bruka i za grad i Crnu Goru. Posebno sam razočaran jer se radi o spomeniku mog pretka. Ovo nije prvi put da je na udaru huligana. Prvo je bila ukradena bista, pa vraćena, a sada je na njemu ispisan grafit ’ćero’. Ako nadležni ne mogu da zaštite spomenike, ja ću ga uzeti, ako treba, i čuvati kod svoje kuće”, kazao je Tomanović “Vijestima”.

On je apelovao na Ministarstvo kulture “da eliminiše ovakve pojave, jer će, u suprotnom, kao potomak i predstavnik bratstva Tomanović, povući radikalnije poteze”.

To nije prvi put da se skrnave biste narodnih heroja. Prije nekoliko godina iz istog parka, uz bistu Nikca od Rovina, ukradene su i biste Vuka Mandušića, Sime Milutinovića i Ljube Nenadovića, ali su vrlo brzo pronađeni krivci.

Bonus video: