Crna Gora značajan partner UNDOC-a u borbi protiv narkotika

Podsjeća se da je Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) globalni lider u borbi protiv nezakonitog prometa drogom
105 pregleda 0 komentar(a)
Jurij Fedotov i Duško Marković, Foto: Gov.me
Jurij Fedotov i Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.09.2012. 13:18h

Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u oblastima reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i Regionalni program za bolje upravljanje, pravdu i bezbjednost UNODC-a za 2012-2015. značajan je mehanizam za ostvarivanje daljih rezultata na tom planu, saglasili su se potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković i Jurij Fedotov, izvršni direktor UNODC, na sastanku održanom danas u Vili „Gorica“, navodi s u saopštenju koje potpisukje Ana Radusinović.

Podsjeća se da je Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) globalni lider u borbi protiv nezakonitog prometa drogom, organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Kancelarija je osnovana 1997. spajanjem Programa UN za kontrolu droge i Centra za sprječavanje međunarodnog kriminala i funkcioniše u cijelom svijetu kroz ekstenzivnu mrežu kancelarija u državama članicama.

U pogledu finansiranja UNODC se oslanja na dobrovoljne priloge za 90% svog budžeta uglavnom od vlada država članica a ima zadatak da pomaže državama članicama u borbi protiv nezakonitog prometa droge, kriminala i terorizma, koji sprovodi kroz različita istraživanja, analize, normativnu aktivnost (usvajanje konvencija) i tehničku podršku. Crna Gora je članica Kancelarije za drogu i kriminal od 23. oktobra 2006.

Na sastanku je dogovorena konkretizacija saradnje u smislu prepoznavanja oblasti u kojima ovaj program može doprinijeti daljem jačanju efikasnosti crnogorskih sudskih, tužilačkih i policijskih organa

U saopštenju se navodi da je Fedotov, koji u Crnoj Gori boravi kako bi predstavio Regionalni program UNODC-a za naredne tri godine, upoznao je potpredsjednika sa oblastima koje su prioritetne za UNODC, a koje se umnogome poklapaju sa nadležnostima potpredsjednika Vlade i ministra Markovića.

„On je istakao da je Crna Gora značajan partner UNODC-u i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža implementaciji regionalnih programa ovog tijela UN. Potpredsjednik Vlade se zahvalio na aktivnoj ulozi UNODC-a u regionalnim procesima u Jugoistočnoj Evropi, i istakao da je Crna Gora, prepoznavši regionalnu saradnju kao moćno oružje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, inicirala i uspješno implementira niz bilateralnih ugovora sa zemljama regiona, ističući mehanizam izručenja sopstvenih državljana kao jedan od najznačajnih“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovorena konkretizacija saradnje u smislu prepoznavanja oblasti u kojima ovaj program može doprinijeti daljem jačanju efikasnosti crnogorskih sudskih, tužilačkih i policijskih organa, i to kroz tehničku i ekspertsku podršku, ali i kroz organizaciju seminara i radionica na kojima bi bili predstavljeni problemi u praksi i načini njihovog rješavanja.

Bonus video: