Učitelji u Crnoj Gori imaju manje plate od kolega u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plata u obrazovanju je oko 340 eura
404 pregleda 11 komentar(a)
djeca škola Maksim Gorki, Foto: Arhiva "Vijesti"
djeca škola Maksim Gorki, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.09.2012. 12:26h

Učitelji u regionu zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim radnicima, a mjesečna primanja su im manja od prosječnih.

Istraživanje agencije Anadolija pokazalo je da su najslabije plaćeni učitelji u Srbiji, koji mjesečno zarađuju od 300 do 350 eura, a najbolje plate imaju učitelji u Hrvatskoj sa mjesečnim zaradama od 700 eura.

Na nivou cijele Evrope, najslabije zarađuju prosvjetni radnici u Bugarskoj sa primanjima od 230 eura mjesečno, a najviše učitelji u Austriji koji za mjesec dana zarade platu od 4.700 eura. Učitelji u Turskoj imaju platu od oko 1.000 eura.

Prosječna plata učitelja u Bosni i Hercegovini iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među kantonima.

U Federaciji BiH plata učitelja je oko 380 eura, ali je u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona učiteljska plata manja za 30 odsto u odnosu na druge kantone. U Republici Srpskoj prosvjetari u prosjeku zarađuju 50 eura više od kolega u Federaciji BiH.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plata u obrazovanju je oko 340 eura, dok u Makedoniji učitelji mjesečno zarađuju oko 350 eura.

Iako u Hrvatskoj prosvjetari zarađuju bolje od kolega u ostalim zemljama regije, prosječni mjesečni ali i godišnji prosjek plata u Hrvatskoj opada iz godine u godinu.

Plata prosvjetnog radnika u Hrvatskoj za jun 2012. je oko 700 eura, što je niže za 3,8 odsto u odnosu na isti mjesec lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Bonus video: