Kakva je sudbina psa turiste koji je poginuo na Žabljaku

Karlheinz Rolf (72) iz Drezdena nedavno je smrtno stradao prilikom pohoda na durmitorski vrh mali Međed
232 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 12:13h

Imovina koju je Njemac koji je nedavno stradao na Durmitoru, još je u Ivan dolu, u ekskluzivnom turističkom naselju u blizini Crnog jezera.

Karlheinz Rolf (72) iz Drezdena nedavno je smrtno stradao prilikom pohoda na durmitorski vrh mali Međed. Ruksak, koji je sa sobom ponio na tragično planinarenje, spasioci su donijeli i ostavili kod Radomira Šibalića, vlasnika nastarijeg žabljačkog auto kampa. Šibalić predmete stradalog turiste brižljivo čuva do ishoda postupka.

U dvorištu kampa još uvijek je i automobil nastradalog turiste, a tog kobnog dana, Rolf je u kampu ostavio i svog kućnog ljubimca - ženku njemačkog boksera kojoj se ne zna ime.

Na Durmitoru poginuo turista iz Njemačke (72) >>>

Radomirove obaveze nijesu dozvoljavale da očigledno njegovanom kućnom ljubimcu posveti dovoljno pažnje. Da bi je imala, ali i da se izbjegne da je hrani više lica, gostiju kampa, staranje o ženki boksera je preuzeo Božo Šibalić, poznati dramaturg iz Beograda, koji ljetuje u porodićnoj kući, na starevini, na Ivan dolu.

"Sudbina, ili ko zna šta... Toga dana vratio sam se iz Beograda gdje sam odvezao kćerku i našeg psa i vidio da je ovdje ostala veća količina hrane za pse. Ocijenili smo da je keruši, koja sada nosi radni naziv Mala, i već na to ime reaguje, mnogo bolje da preseli u moje dvorište i kuću", kaže Božo i dodaje da Mala spava u kući jer su večeri na Durmitoru hladne, a ta rasa je osjetljiva na hladnoću.

Božo kaže da je umiljata keruša izazvala pažnju i ljubav komšija, ali i velikog broja prolaznika.

"Ona se potpuno odomaćila. Jednostavno od igre i aktivnosti nije imala vremena da izraženo čezne za gazdom. Nije problem ni komunikacija. Reaguje na komande izgovorene na njemačkom jeziku. Ipak, ono iskonsko proradi u njoj. Pored kuće vodi planinarska staza. Kad začuje udare planinarskih štapova o kamenje, ona odreaguje. Pritrči svakom od njih, provjeri da joj se gazda nije pojavio, a onda se vrati u dvorište", kazao je Božo Šibalić.

O Maloj će brinuti dok bude trebalo i postupeće onako kako odluči porodica pokojnog Rolfa, ambasada Njemačke u Crnoj Gori i Društvo za zaštitu životinja.

Svetlana Manojlović iz društva za zaštitu životinja pita koju ulogu oko zbrinjavanja psa ima konzularno odjeljenje i po kojim propisima i zakonima oni postupaju.

Galerija

Bonus video: