Porast broja oboljelih od tumora debelog crijeva

Bolest se najčešće javlja u šestoj i sedmoj deceniji života, dok je svega deset odsto oboljelih mlađe od 40 godina.
3 komentar(a)
klinicki centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinicki centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.09.2012. 08:12h

U Crnoj Gori za pet godina od karcinoma debelog crijeva umrlo je 347 osoba, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka, povodom mjeseca prevencije te bolesti.

Upozorili su da je, prema posljednjim podacima sa kojima raspolažu, do 2009. u toj godini umrla 81 osoba i da je taj broj od 2005. u stalnom porastu. Stopa smrtnosti u Crnoj Gori u proteklih 20 godina se udvostručila.

“Uspješano liječenje karcinoma zavisi od ranog otkrivanja, a čak i u najrazvijinijim zemljama kod 90 odsto oboljelih sa kolorektalnim karcinomom on se otkriva u simptomatskoj, podmakloj fazi bolesti”, navode iz Društva.

Istakli su da se bolest najčešće javlja u šestoj i sedmoj deceniji života, dok je svega deset odsto oboljelih mlađe od 40 godina.

“Iako nema preciznih podataka o broju oboljelih od karcinoma debelog crijeva, prema podacima KCCG godišnje se registruje oko 50 novooboljelih pacijenata”, piše u saopštenju.

Tumor se najčešće javlja u završnom dijelu debelog crijeva a simptomi su promijene u crijevnim navikama, ritmu pražnjenja, krvarenje, sluz u stolici, bolovi u debelom crijevu ili trbuhu.

Bonus video: