Školarci na putu

Vozači otvorite četvoro očiju u zonama blizu obrazovnih ustanova

I vozači i roditelji treba da ulože napore da bi kompenzovali eventualnu grešku djeteta koja može da dovede do ozbiljnijih posljedica
5 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 07:51h

Početak septembra znači da za armiju mališana počinje nova školska godina. Ipak, odlazak u školu u gradskim sredinama gdje je saobraćaj iz dana u dan sve gušći za najmlađe često nije lak posao.

Ako ste za volanom, morate da znate da djeca ne vode uvijek računa o saobraćaju, posebno kada izlaze iz školskog dvorišta. Zato treba da obratite još veću pažnju nego inače, da bi kompenzovali eventualnu grešku djeteta koja može da dovede do ozbiljnijih posljedica.

Imajte na umu da djeca drugačije primaju informacije, i da reaguju tri puta sporije nego odrasli.

U zonama blizu škole vozite sporo i uvijek budite spremni za kočenje. Čak i na semaforima, raskrsnicama sa kružnim tokom ili pješačkim prelazima, djeca mogu da se kreću onako kako ne očekujete i često nesigurno.

Najkritičnija mjesta su raskrsnice, a kod nas nažalost i pješački prelazi, mada u posljednje vrijeme sve više vozača savjesno propušta pješake na njima, što je zasluga policijskih akcija, zbog kojih je bilo mnogo upozorenja i napisano dosta kazni.

Takođe, treba paziti i kad se prolazi pored reda parkiranih vozila jer djeca znaju da se provlače između njih i da naglo istrče na ulicu.

Djeca u evropskim zemljama nerijetko nose reflektujuće prsluke na putu do škole

U slučaju kad mališani moraju da se kreću kolovozom da bi stigli do škole, bezbjednost je uslovljena dobrom vidljivošću, što znači da oni moraju biti dobro uočljivi za vozače u noćnim uslovima, kakvi će biti prisutni u ranim zimskim jutrima i večernjim satima.

Zato bi bilo dobro da na školskim torbama postoje mačje oči ili reflektujuće površine, i da djeca nose odjeću svijetlih boja. Sa reflektujućom površinom ili prslukom, vozač će uočiti dijete sa 150 metara, dok će ono sa tamnom odjećom primijetiti tek kada mu se približi na 45 metara.

Ako sami vozite dijete u školu, nemojte da vam bude teško da ga vežete u sjedištu, a kada ga ostavljate ispred škole, činite to uvijek tako da dijete izađe na trotoar, a da ne mora da prelazi ulicu da bi došlo do kapije. Krenite pet minuta ranije, da ne bi postali nervozni zbog kašnjenja, čime možete da ugrozite i drugu djecu na prelazima ili ispred škole.

Žurba je često razlog zbog koga neki nesavjesni roditelji ostavljaju vozilo ispred same kapije škole, ne razmišljajući o tome da na taj način mogu da dovedu drugu djecu u opasnost prilikom izlaska iz dvorišta.

Saobraćajni stručnjaci kažu da odvoženje djece do škole povećava gustinu saobraćaja za 20 odsto u jutarnjim špicevima. Dakle, kratka priprema može znatno da olakša ovaj zadatak, pa krenite ranije i planirajte unaprijed.