SNP: Vlada da obezbijedi besplatno školovanje

Za besplatne udžbenike svim osnovcima bilo je potrebno izdvojiti 5,2 miliona eura
7 komentar(a)
prvaci, OŠ Maksim Gorki, Foto: Luka Zeković
prvaci, OŠ Maksim Gorki, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.09.2012. 17:19h

Socijalistička narodna partija (SNP) čestitala je đacima početak školske godine i pozvala Vladu da svim osnovcima obezbijedi besplatno obrazovanje.

“SNP svim učenicima u Crnoj Gori želi uspješan početak nove školske godine. Međutim, taj početak obilježava opravdani revolt roditelja zbog previsokih cijena udžbenika i neophodnog školskog pribora”, kazala je poslanik te partije Snežana Jonica.

Ona je podsjetila da je po zvaničnim podacima, prošle školske godine u Crnoj Gori bilo 69,4 hiljade osnovaca.

"Ovim povodom SNP ponovo podsjeća Vladu da je članom 75 Ustava propisano da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno",kazala je Jonica.

Kako je navela, za besplatne udžbenike svim osnovcima bilo je potrebno izdvojiti 5,2 miliona eura.

"Što je manji iznos od onog koji je Vlada predvidjela za službena putovanja u ovoj godini - 5,6 miliona”, rekla je Jonica.

Prema njenim riječima, SNP smatra krajnje neprimjerenim da se toliko novca troši na službena putovanja Vlade, kada se njime, kako je navela, moglo obezbijediti da svi osnovci dobiju besplatne udžbenike.

“SNP će, nakon smjene aktuelne vlasti na izborima 14. oktobra, između ostalog, obezbijediti i potrebne uslove da svi osnovci u Crnoj Gori dobiju besplatne udžbenike”, poručila je Jonica.

Bonus video: