Kontejneri će zamijeniti šatore na Koniku

U kontejnerima će biti smješteno svih 150 porodica koje su u požaru ostale bez domova...
79 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 14:24h

Stanovnici šatorskog naselja na Koniku, u koje su smješteni nakon velikog požara koji ih je pogodio krajem jula, nestrpljivo očekuju kontejnere, koji će, prema najavama Vlade, biti postavljeni za dva mjeseca.

“Jedva čekamo da dođu kućice koje su nam obećali pa da živimo u boljim uslovima, da imamo vodu i struju, kao svi građani”, kazao je 15 -tgodišnji Ismail Gaši.

Dok se raduju i polasku u školu i knjigama koje su im takođe obećane, najmlađi u kampu, su ekipi “Vijesti” ispričali da žele da krenu u školu, da imaju nove kuće i sve ono što njihovi vršnjaci smatrjau normalnim.

“Jedva čekam da počne škola, i da vidim učitelja Toma. Obećali su nam knjige, ali još ih nijesmo dobili", kazala je Mina, dok su ostala djeca zapitkivala uglas kada će im donijeti "kućice".

Mensud Krpuljević iz Crvenog krsta je rekao da će kontejneri biti dovoljni za smještaj svih 150 porodica koje su u požaru krajem jula ostale bez krova nad glavom.

On je “Vijestima” kazao da je obezbijeđeno “tačno onoliko kontejnera, koliko je potrebno da se smjeste sve porodice iz kampa”

Ukoliko jedna porodica ima više od pet članova, prekobrojni će biti smješteni u drugom kontejneru

Krpuljević je objasnio da je jedan kontejner namijenjen za pet osoba. Ukoliko jedna porodica ima više od pet članova, prekobrojni će biti smješteni u drugom kontejneru.

“Pola kontejnera će biti dato na korišćenje samcima. Najvažnije je da nijedna porodica neće ostati bez krova nad glavom", kazao je on.

Planirano je da svi kontejneri budu priključeni na električnu, ali ne i na vodoinstalacionu mrežu, jer nije predviđeno da svaki kontejner ima zaseban priključak za vodu.

“Dopremljeni kontejneri, osim za potrebe smještaja stanovnika kampa, biće namijenjeni i za ostale zajedničke potrebe, između ostalog i za Crveni krst. Američka ambasada je donirala dva kontejnera za potrebe ljekarskih ambulanti, koje će uskoro biti otvorene”, kazao je on.

On je dodao da su u toku pripreme u prostorijama isturenog odjeljenja škole "Božidar Vuković Podgoričanin" u Kampu II.

"U okviru isturenog odjeljenja u Kampu II, nastava će biti organizovana u 11 odjeljenja za pet razreda osnovne škole. U otvorenoj igraonici za djecu, namijenjoj djeci predškolskog uzrasta, boraviće mališani iz oba kampa”, rekao je on.

Koordinator CK Marta Sjekloća kazala je da će za djecu koja će pohađati nastavu u gradskim školama biti obezbijeđen doručak, školski pribor i sredstva za higijenu.

”Osim predškolskih, organizujemo i aktivnosti za djecu koja su navršila 15 godina sa nezavršenom osnovnom školom. Nakon predavanja u trajanju od četiri mjeseca, ispite polažu u srednjoj stručnoj školi, a kada polože ispite u knjižicama se upisuje da su završili određeni razred", rekla je Sjekloća.

Na sjednici Vlade odlučeno je da će u naredna dva mjeseca biti montirano 216 kontejnera za smještaj porodica sa Konika čije su barake nedavno izgorjele u požaru. U tu svrhu opredijeljeno je 972.000 eura i dodatnih 350.000 za montažu kontejnera. Iz Ministarstva prosvjete i sporta ranije je najavljeno da će Romima biti dodijeljeni i udžbenici za prva tri razreda osnovne škole.

Galerija

Bonus video: