CPC: SPC napravila prvi korak u priznavanju Crne Gore

Iz CPC tvrde da je MCP zloupotrebljavala svoj položaj nezakonitog vlasnika i upravljača manastira, crkava i crkvene imovine
73 pregleda 12 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2012. 20:15h

Registrovanjem Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Srpska pravoslavna crkva (SPC) napravila je samo prvi formalni korak u poštovanju i priznavanju međunarodno priznate države Crne Gore, koju sve do proljeća ove godine nije priznavala i poštovala, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Kako je saopšteno iz CPC, u otvorenom pismu koje je mitropolit Amfilohije u avgustu uputio crnogorskom presjedniku Filipu Vujanoviću „ponovo se manipuliše neistinom da je MCP Srpske pravoslavne crkve (SPC) organski nastavak Mitropolije Crnogorske iz vremena kraljevine Crne Gore“.

„Iz otvorenog pisma se saznaje da je MCP SPC proljetos svoje ’osmovjekovno postojanje u Crnoj Gori’ prijavila MUP-u Crne Gore. Ako je osmovjekovna, a nije, zašto se prijavila nadležnom državnom organu tek u proljeće ove godine“, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

"Kako je mnoge sakralne objekte u potonjih 20 godina u Crnoj Gori podigla na divlje, bez dozvole, dužna je da ih, u skladu sa važećim zakonima i praksom, legalizuje“

U CPC se pitaju da li to znači da MCP SPC do proljeća ove godine nije postojala, ili je „radila na divlje i na crno kao nelegalna, nelegitimna, bez pravnog subjektiviteta, ne poštujući ustavni i pravni sistem i poredak u Crnoj Gori i ujedno im se suprostavljajući“.

„Činom prijave MUP-u CG, MPC sPC nema pravo na vjekovnu crnogorsku crkvenu imovinu i Božje hramove, već samo na ono što je nakon 1920. godine izgradila. Kako je mnoge sakralne objekte u potonjih 20 godina u Crnoj Gori podigla na divlje, bez dozvole, dužna je da ih, u skladu sa važećim zakonima i praksom, legalizuje“, navodi se u saopštenju.

Zloupotreba položaja

Iz CPC tvrde da je MCP zloupotrebljavala svoj položaj nezakonitog vlasnika i upravljača manastira, crkava i crkvene imovine, koju je, kako navode, na sebe protivpravno i nelegitimno kataskarski uknjižavala, odnosno prevodila.

Prijava MUP-u, kako navode, dokazuje da MCP mora sve početi iznova, i da nije bila ni osmovjekovna, ni kanonska

„Izrugivala se CPC-u kao policijskoj ustanovi, a sada se sama prijavila kod policije. Da li je i sama postala ’policijska sekta’? Zašto se prijavila MUP-u, kad za to nema nikakve zakonske osnove, kako se veli u otvorenom pismu Amfilhija? Krši li ona na taj način još jednom zakon, ili pritivurječi samoj sebi“, kaže se u saopštenju.

U CPC-u smatraju da čin prijavljivanja MPC „nije garancija da će početi da govori istinu o svim crnogorskim ciljevima i metama svoje necrkvene i destruktivne misije“ što, kako pojašnjavaju, potvrđuje i pismo Vujanoviću u kome se navodi da se ona prijavila „radi potvrđivanja i ostvarivanja svojih imovinskih prava“.

„Znači, sama je priznala da ta imovinska prava do proljetos nije ni imala! Pa otkuda onda njena katastarska uknjižavanja crnogorske crkvene imovine na sebe“, pitaju se u CPC.

Prijava MUP-u, kako navode, dokazuje da MCP mora sve početi iznova, i da nije bila ni osmovjekovna, ni kanonska, jer uz nepoštovanje kanona nije poštovala zemaljske zakone.

„Osim toga, njena prijava posvjedočila je da nju više interesuje materijalna strana i imovina od duhovne strane i crkvenog poslanja. Materijalna strana i posjedovanje imovine su joj bili i ostali samo materijalno-finansijska osnova sa koje vodi duhovnu i političku misiju i kampanju protiv Crne gore, CPC i Crnogoraca, radeći na njihovoj disoluciji denacionalizaciji“, tvrde iz CPC.

Nezaobilazna pitanja

Prema njihovim riječima, čin prijave SPC u crnogorskom MUP-u otvorio je niz nezaobilaznih pitanja, koja čekaju i traže precizne odgovore.

„Nepobitna je činjenica da je tek ovom prijavom SPC napravila smo prvi formalni korak"

„Kao što su – gdje je registrovana SPC u Crnoj Gori, u kom gradu? Zašto je njena prijava tek sad objelodanjena, poslije toliko mjeseci? Kako će SPC u Crnoj Gori odbraniti svoju uporno ponavljanu neistinu da je ona starija od države Crne Gore, da je stvarala crnogorsku državu i da su države, uključujuci tu u prvom redu Crnu Goru, prolazne, a ona vječna“, navodi se u saopštenju.

U CPC smatraju da je „registracijom SPC porekla svoju demagogiju i stalno ponavljanje neistine kako je registrovana od Boga i da je Božja“, i pitaju se „znači li to da su i ona i njeni tumači, zaštitnici i zastupnici sa visokih političkih i državnih adresa bili u zabludi sve do proljetos“.

Kako navode, iz tog postupka SPC u Crnoj Gori proizilazi da ona „tek proljetos sazanaje da se tek prijavom nadležnom državnom organu stiče uz imovinsko i pravo na crkveno-vjersko organizovanje i organizovano djelovanje i ostvarivanje vjerskih prava i sloboda“.

„Nepobitna je činjenica da je tek ovom prijavom SPC napravila smo prvi formalni korak u poštovanju i priznavanju ranije međunarodno priznate države Crne Gore, koju sve do proljeća 2012. godine nije priznavala i poštovala“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: