Zaključale djecu u apartmanu, pa se izgubile u gradu

Ulcinjska policija često mora da radi i neuobičajene poslove da bi izašla u susret svima koji im se obrate
109 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2012. 21:58h

"Halo, policija, neko nam je ostavio dijete, plače i traži majku!... Možete li nam naći apartman?... Halo, pao mi je metak u džezvu...", sezona u Ulcinju odavno nije bila mirnija i bolja sa bezbjednosnog aspekta ali su u policiji, uprkos tome, imali pune ruke posla...

Tog vrelog avgustovskog jutra, dvije gošće, ispostaviće se sa Kosova, uspaničeno su utrčale u stanicu policije.

"Molimo vas, pronađite nam apartman", nervozno i gotovo plačno obratile su se dežurnom policajcu koji ih je začuđeno gledao.

"Kakav apartman? O čemu pričate", pitao ih je.

"Zaključali smo djecu unutra i pošle da tražimo drugi smještaj. Sad ne znamo da se vratimo" rekle su uglas. Ljetnja jutra u Ulcinju vazda su burna, gosti pristižu, neki odlaze, dileri i standovaci su tu negdje između... U svoj toj vrevi i gužvi, nespretne žene izgubile su osjećaj za prostor.

Gotovo dva sata trajala je potraga za apartmanom. Troje djece uzrasta od tri do jedanaest godina, bili su sami u sobi u Meterizima, gdje su ih majke ostavile nezadovoljne smještajem i pošle u potragu za boljim. Najstarije od njih, preko mobilnog telefona, navodilo je policiju do kuće govoreći šta vidi kroz prozor.

"Vidim crkvu, džamiju...", govorilo je dijete vjerovatno ne znajući o čemu se radi

"Vidim crkvu, džamiju...", govorilo je dijete vjerovatno ne znajući o čemu se radi. Policajci su znali u kom dijelu grada je kuća ali to još nije bilo dovoljno. Jedna od gošći, sjetila se tada da je vlasnik imao crveno auto ispred kuće i drama je napokon bila riješena...

Te večeri, radnici na benzinskoj pumpi na ulazu u Ulcinj, normalno su radili svoj posao dok ih nije omeo plač djeteta od tri godine koje je tražilo majku. Odmah su pozvali 122 i policajci su u tren oka bili na licu mjesta. Nakon nekoliko sati istrage, riješili su slučaj - slučajno ili ne, dijete je na pumpi ostavila Novopazarka koja je točila gorivo. Mališan je vraćen majci ali je i dalje nepoznanica da li ga je ona na pumpi namjerno ostavila ili zaboravila...

To su samo dva u nizu neobičnih slučajeva, koje je ulcinjska policija rješavala tokom ovog ljeta uporedo sa svim aktivnostima koje stoje u opisu njihovog posla. Prema predočenim aktima, očigledno je da su uspješni bili i na jednom i na drugom polju. Kako je “Vijestima” rekao šef ulcinjske policije Rudolf Elezović, broj krivičnih djela tokom ovog ljeta manji je za 50, odnosno za više od 30 odsto. U strukturi krivičnih djela, dominiraju krađe kao i preprodaja i uživanje svih vrsta narkotika...

Elezović je apelovao na građane da na svadbenim veseljima ne upotrebljavaju vatreno oružje, podsjetivši na slučaj koji se nedavno dogodio u Đeranama.

"Bila je vjeridba i pucalo se. Tane kalibra 7,65mm, palo je u dvorište obližnje kuće. Pravo u džezvu u kojoj se kuvala kafa i probilo je. Ne daj Bože da je metak pogodio nekog od ukućana na terasi", kazao je Elezović. Naveo je da ovog ljeta u Ulcinju nije bilo ubistava ili pokušaja ubistava, kao ni masovnih tuča ali jeste jedno silovanje koje vrlo brzo riješeno.

"U pitanju su bile dvije njemačke maloljetne državljanke, koje su se odvojile od grupe i noć provele sa dvojicom Kosovara. Kasnije su pošle i u njihov apartman, a oni su na provod zvali još neke prijatelje. Sjutra ujutro prijavile su silovanje, a mi smo zahvaljujući dobroj evidenciji mještana, uhapsili momke koji su pokušali da granicu pređu autobusom", ispričao je Elezović.

Policija je u junu slobode lišila i tri lica iz Podujeva koji su na karakterističan način pljačkali. Oni su ispred autombila postavljali eksere i kada je vozač izašao da vidi šta je sa gumom, oni su mu ukrali torbicu sa pazarom.

"To je grupa lopova koji su pratili tog čovjeka, ali smo ih odmah pronašli i uhapsili. Neobično je to što su došli na suđenje svojim kompanjonima koji su ranije krali po gradskim buticima i agencijama, pa odlučili da u međuvremenu još nekog „odrade“", kazao je Elezović, dodavši da je pravda spora, ali dostižna.

"Istragom smo otkrili da je upravo ta grupa prije 8 godina opljačkala turističku agenciju 'Bonita'", kazao je Elezović.

U međuvremenu, policija je radila svoj posao- uhapsila Ulcinjane koji su na državnoj imovini gajili marihuanu i grupu narkodilera sa rekordnom zapljenom od 5,5 kg heroina. Uhapšen je i preprodavac žestokog alkoholnog pića u čijoj kući je pronađena roba vrijednosti 15 hiljada eura. Dolijao je i Kosovar koji je u opticaj pustio 5 falsifikovanih novačanica od 50 eura, kao i njemački državljanin koji je lažno prijavio krađu BMW- a kojeg je u stvari prodao. Procesuirana su i tri slučaja povrede službenog pečata, kao i lica koja su na uplatnicama nakon uplate dodavala brojeve.

"Jedno lice je uplatilo pet eura, a nama dostavilo uplatnicu sa dodatom nulom iza petice"

"Jedno lice je uplatilo pet eura, a nama dostavilo uplatnicu sa dodatom nulom iza petice. Drugo je za osiguranje uplatilo 80 pa dodalo jedinicu ispred", kazao je Elezović.

Policija je evidentirala i 11 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala dok je ukupan broj prekršajnih prijava za jun, jul i avgust, 70. Broj izvršilaca narušavanja javnog reda i mira iznosi 129, od čega su njih 89, naši državljani.

Nestrpljivi vozači

"Halo, policija, molim vas izvucite me iz kolone, žena mi je teško bolesna" pozvao je vozač 122 koji je bio u kilometarskoj koloni na putu od Ade za Ulcinj. Policajac na motoru, koji reguliše saobraćaj u tom dijelu grada, zaustavlja saobraćaj u jednom smjeru i pušta dvije trake u suprotnom, odmah je došao do vozila.

"Htio je da ga izvuče iz kolone, ali su ostali kada su vidjeli saobraćajca na motoru, svi krenuli za njim u dvije trake. Bio je opšti haos", ispričao je Elezović sa kakvim se sve nevoljama susreću ulcinjski saobraćajci.

I žene na triježnjenje

Na triježnjenju je tokom tri mjeseca zadržano 76 osoba, među kojima su bile i dvije žene, obje iz inostranstva.

Jednoj od njih, njemačkoj državljanki, izmjereno je oko 1,5 promila alkohola u krvi. Bila je zbunjena kada su je saobraćajci zaustavili i dali joj da duva u balon. Kada je došla u stanicu, kazala je da je mislila da je niko neće kontrolisati.

"Zar mislite da bi on mogao da vozi", kazala je dežurnom policajcu pokazujući na „komiranog“ prijatelja.

Galerija

Bonus video: