Osnivači vlasnici sportskih klubova, a garantuju i za dugove

Iz Ministarstva sporta kažu da osnivanje klubova sa istim imenom, kako bi se izbjeglo plaćanje dugova, više neće biti moguće. Novi zakon u Skupštini 18. juna
671 pregleda 4 komentar(a)
Lugovi, FK Mogren, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, FK Mogren, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.06.2018. 13:55h

Osnivači sportskih klubova i organizacija novim zakonom o sportu postaće njihovi vlasnici i svojom ličnom imovinom će odgovarati za dugove koje ti klubovi i organizacije ne mogu da plate. U slučaju gašenja kluba, dobrovoljnog ili po sili zakona, svu njegovu imovinu i obaveze preuzimaju osnivači - vlasnici. Takođe, osnivanje kluba sa sličnim imenom, koji nastavi takmičenje, umjesto ugašenog dužnika, više neće biti moguće.

To su neke od novina Predloga novog Zakona o sportu, koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Skupštine koja počinje 18. juna, a sjednica skupštinskog odbora za prosvjetu, kulturu i sport o ovom predlogu zakazana je za 13. jun.

Iz Ministarstva sporta kazali su “Vijestima” da je ovo prvi put da se zakonom o sportu u Crnoj Gori normativno reguliše šta se smatraju imovinom sportske organizacije i da su tu navedeni i dugovi kao negativna imovina.

“Takođe se, po prvi put, propisuje da sportska organizacija svojom imovinom odgovara za obaveze koje nastanu u njenom poslovanju, te da, ako imovina sportskog kluba, sportskog društva, odnosno sportsko-rekreativnog društva nije dovoljna za podmirivanje obaveza, za preostali dio obaveza solidarno odgovaraju vlasnici”, naveli su iz Ministarstva sporta na čijem čelu se nalazi Nikola Janović.

Ovim zakonskim rješenjima Ministarstvo želi da prevaziđe jedan od dugogodišnjih problema u sportu, jer sadašnji zakon ne sadrži odredbe koje se odnose na izmirivanje ili preuzimanje dugova i obaveza sportskih organizacija u slučaju njihovog brisanja iz registra.

“Brojni sportski savezi i klubovi izbrisani su od strane prethodnog organa - Uprave za mlade i sport bez prethodnih provjera o postojanju eventualnih dugovanja, zbog čega se pred redovnim sudovima vode postupci za naplatu dugovanja brisanih sportskih organizacija. Nova zakonska rješenja konačno će staviti tačku na višegodišnje probleme u tumačenju svojinskih prava sportskih organizacija i mogućnost gašenja sportskih organizacija sa nagomilanim dugovima bez odgovornosti bilo koga u sportskim kolektivima, kao što je to uradio bivši organ nadležan za poslove sporta - Uprava za mlade i sport sa FK “Mogren” kada ga je izbrisao iz registra sportskih organizacija 27. juna 2016. godine”, naveli su iz Ministarstva sporta.

Na spisku pravnih lica čiji su žiro-računi u blokadi, kojeg vodi Centralna banka, nalazi se stotinjak klubova iz raznih sportova čiji dugovi iznose od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada eura. Ukupni dugovi su više miliona eura.

Na primjer, postoje dva fudbalska kluba pod imenom Sutjeska koja su u blokadi, a sada treći igra utakmice. Jedna Sutjeska je u bokadi skoro 17 godina zbog duga od 124 hiljada, druga, registrovana kao DOO, već 13 godina zbog duga od 307 hiljada eura.U blokadi je i FK Budućnost već devet godina zbog 91 hiljade eura. Rukometni klub Lovćen je već sedam godina dužan 80 hiljada eura, a drugi klub sa istim imenom je ove godine osvojio prvenstvo. U blokadi su i dva odbojkaška kluba Budvanska rivijera sa ukupnim dugom od 340 hiljada eura. Neki Košarkaški klub Cetinje dužan je 102 hiljade, Odbojkaški klub Budućnost 119 hiljada, Karate klub Budućnost 98 hiljada,... Umjesto svih njih sada se takmiče njihovi imenjaci - novoosnovani klubovi oslobođeni dugova ali koji se pozivaju na tradiciju i pehare “blokiranih” prethodnika.

Čiji je plac za hotel PVK iz Budve?

Vrijedna imovina nalazi se u vlasništvu još jednog bivšeg sportskog kluba iz Budve - Plivačko-vaterpolo klub Budvanska rivijera, koji se sada zove “Budva”. Milionski vrijednu imovinu Opština Budva je prije deceniju poklonila klubu, kada je po trećinu vlasništva u njemu imala lokalna uprava Vlada i HG “Budvanska rivijera“.

Klub nikada nije preveo oko 1.000 kvadrata, parcelu koju im je Opština poklonila prije osam godina. Vrijednost zemlje procijenjena je na pola miliona eura, a revizorka koju je angažovao klub “Budva” utvrdila je da zemlja nije prevedena.

Iz lokalne uprave su poručili da će zemlju preknjižiti na Opštinu, iako je klub u njenom vlasništvu.

Sve je počelo 2008. godine kada je Skupština Opštine, u vrijeme građevinske groznice, poklonila klubu 1.698 kvadrata u okviru turističkog naselja, da bi sredinom septembra 2010. uprkos oštrom protivljenju opozcije, donijela odluku da im se dodijeli još 1.016 metara kvadratnih kako bi se formirala urbanistička parcela. Katastar je procijenio da kvadrat zemlje, nedaleko od plaže, vrijedi 450 eura. Tadašnja DPS vlast pravdala je odluku time da je urbanistička parcela dovoljna za gradnju hotela koji bi obezbijedio stabilno i trajno finansiranje kluba i relaksirao budžet.

Dva FK Mogrena dužna 5,3 miliona, ko dobija njegovih 100.000 kvadrata

Ugašeni fudbalski klub Mogren ostao je dužan 4,7 miliona eura, ali postoji i paralelni klub “Omladinska škola fudbala FK Mogren” koji je već tri godine dužan još 672 hiljade eura.

FK Mogren je vlasnik skoro 100 hiljada kvadrata zemljišta u Budvi, višemilionske vrijednosti. Od ukupnog duga klub je, skoro sve dužan jednom od svojih osnivača Boru Lazoviću - 4,5 miliona, zbog toga su “Vijesti” pitale Ministarstvo sporta da li bi nakon stupanja na snagu novog zakona osnivači tog kluba mogli na sebe preuzeti njegovu imovinu sa obavezama.

“Novi Zakon o sportu neće riješiti problem FK „Mogren“ jer je Uprava za mlade i sport izbrisala navedeni klub iz registra sportskih organizacija još sredinom 2016. čime isti više ne postoji kao pravno lice. Imajući u vidu da se vode brojni sudski postupci za naplatu potraživanja prema navedenoj sportskoj organizaciji jedino preostaje da se vidi šta će biti epilog započetih sudskih postupaka. Novi Zakon o sportu će kroz unaprijeđena zakonska rješenja spriječiti da se ikada više ponove slučajevi kao što je FK „Mogren““, saopštili su iz Ministartva.

Oni su naveli da je procedura gašenje tog kluba započeta i završena za vrijeme postojanja Uprave za mlade i sport, kao i da u spisima predmeta za FK „Mogren“, koje su naslijedili od bivše Uprave, ne postoje dokazi o izmirenim potraživanjima.

“Takođe, u postupku Uprave za mlade i sport koji je prethodio donošenju rješenja o brisanju ne postoje dokazi o izvršenoj provjeri u pogledu izmirenih odnosno neizmirenih dugovanja i eventualnom preuzimanju istih od strane vlasnika ili osnivača. Ministarstvo sporta je prekinulo praksu prethodnog organa u slučaju brisanja sportskih organizacija, jer obavezno provjerava postojanje dugovanja i preuzimanje naplate istih u svim situacijama kada postoji osnov za brisanje sportske organizacije”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: