Vojska Crne Gore šalje vojnike na školovanje u Hrvatsku

Pejanović-Đurišić je kazala da će Ministarstvo podržavati edukaciju i usavršavanje svog kadra i u budućnosti
95 pregleda 10 komentar(a)
DPS, rođendan, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.08.2012. 18:21h

Predstavnici Vojske Crne Gore (VCG), njih šest, školovaće se u narednom periodu u hrvatskim vojnim školama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Šest predstavnika VCG pohađaće nastavu na ratnoj školi, komandno-štabnoj, kao i na visokoj, naprednoj i osnovnoj podoficirskoj školi, dok će jedan predstavnik VCG pohađati tromjesečni kurs engleskog jezika u Splitu”, saopšteno je nakon sastanka ministra Milice Pejanović-Đurišić sa predstavnicima VCG.

Pejanović-Đurišić je, dodaje se, kazala da će Ministarstvo podržavati edukaciju i usavršavanje svog kadra i u budućnosti.

Ministar se danas sastala i sa poručnikom bojnog broda, Radosavom Nikolićem, povodom njegovog upućivanja u Združenu komandu NATO snaga u Napulju, na dužnost partnerskog štabnog elementa.

Navodi se da je Partnerski štabni element (PSE) NATO koncept koji pruža mogućnost partnerskim državama da imenuju svoje osoblje koje će raditi na NATO međunarodnim funkcijama. “PSE su uglavnom zaduženi za aktivnosti koje se odnose na operacije, obuku, vježbe, obrazovanje, transformaciju i saradnju”.

Nikolić će na dužnosti Partnerskog štabnog elementa zamijeniti Željka Ojdanića kome je trogodišnji mandat istekao u julu.

Pejanović-Đurišić je razgovarala i sa kontraadmiralom Renatom Petričem iz Ministarstva odbrane Slovenije, koji će u narednom periodu obavljati dužnost savjetnika u crnogorskom Ministarstvu odbrane. “Petrič će na ovoj dužnosti zamijeniti Aljošu Selana koji završava svoj dvogodišnji angažman u Ministarstvu odbrane Crne Gore”.

Angažovanje Pertiča je, kako je saopšteno, nastavak uspješne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije, kao kontakt zemlje za ulazak Crne Gore

Bonus video: