"Nikada nećemo imati viška para, ali sada zaista moramo da nabavimo nove helikoptere"

"Svakog ljeta se borimo sa požarima, i iznova tražimo pomoć helikoptera za gašenje požara od drugih. Situacija je sada gotovo identična i zimi"
85 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 12:44h

"Neodrživo je stanje da Crna Gora nema sopstveno vazduhoplovstvo sposobno da odgovori na krizne situacije", ocijenio je stručnjak iz oblasti vazduhoplovstva mr Radoje Karadžić.

Osvrćući se na požare koji i dalje haraju Crnom Gorom, on tvrdi da "država boluje od hroničnog nedostatka vazduhoplova poput transportnih helikoptera i protivpožarnih aviona".

"Svaka pomoć je dobrodošla, regionalna saradnja je neophodna, ali oslanjanje isključivo na inostranu pomoć oslikava činjenicu da Crna Gora nema transportne ni protivpožarne vazduhoplove. Nadležne institucije moraju konačno razmišljati ozbiljno i pragmatično o avijaciji, posebno o njenoj ulozi u kriznim situacijama", kazao je on u razgovoru za "Vijesti" ističući da zabrinjava ponavljanje iste situacije dugi niz godina.

Zašto nema helikoptera: Sumnjivo lobiranje Zorana Begovića >>>

Otkud nam sad pare za nove helikoptere? >>>

"Svakog ljeta se borimo sa požarima, i iznova iz godine u godinu tražimo pomoć helikoptera za gašenje požara od drugih, dok je u posljednje vrijeme situacija gotovo identična i zimi.

Ako prestanemo sa investicijama, biće nam potrebne čitave decenije da to ponovo stvorimo

Iako je ekonomska kriza, kako kaže, država mora razmišljati o kupovini vazduhoplova bez obzira što oni nijesu jeftini.

"Ako prestanemo sa investicijama, biće nam potrebne čitave decenije da to ponovo stvorimo. Takođe, nijedna zemlja u okruženju se nije odrekla tako ozbiljne komponente kao što je vazduhoplovstvo. Sigurno je da nikada nije pravi trenutak da se daju velika finansijska sredstva, ali očiglednost situacija sa vanrednim prilikama i zimi i ljeti nameće razloge za faznu nabavku novih vazduhoplova", kazao je on, dodavši "da mi nikada nećemo imati viška para, ali sada zaista moramo da nabavimo nove helikoptere, jer naše vazduhoplovstvo se sastoji od nekoliko lakih istrošenih helikoptera u sastavu Vojske i MUP-a".

On tvrdi da se trenutnima resursima stalno produžava rok upotrebe ali bez sigurnih pokazatelja o njihovoj pouzdanosti.

"Savremeni helikopteri su neophodnost u cilju efikasne integracije u sistem kolektivne bezbjednosti tipa NATO-a", kazao je on, navodeći neophodnost kupovine višenamjenskih i transportnih helikoptera Ka- 32.

"Potreba za unaprjeđenjem ovog segmenta je takođe i priča o osmišljenom razvoju mreže vazdušnih luka u Crnoj Gori. Potreba bolje iskoristivosti aerodroma proizilazi iz važnosti i uloge aerodroma kao nacionalnih i regionalnih pokretača ekonomskog razvoja. Takođe vitalnost aerodrome omogućuje socijalni razvoj i regionalnu pristupačnost, uticaj na biznis, turizam, industriju i poljoprivredu", kazao je on.

Otvoriti aerodrome u Ulcinju i na Žabljaku

Karadžić je istakao da bi aktiviranje aerodroma u Ulcinju i na Žabljaku imalo katalizatorski efekat na ekonomski razvoj cijelog regiona. Na te vazdušne luke, kako je naveo, mogli bi da slijeću privatni, sportski i taksi avioni kao i helikopteri.

"Danas savremeni turista hoće da napusti kancelariju i da se za nekoliko sati nađe na skijalištu ili plaži, a to nije moguće bez vazdušnog prevoza. Treba li reći kakav bi te piste uticale na učinak aviona za gašenje", kazao je Karadžić.

Aerodromi Žabljak i Ulcinj su uvršteni u Strategiju razvoja saobraćaja Vlade Crne Gore do 2030 godine.

"No, i opštine Žabljak i Ulcinj moraju pokrenuti osmišljenu i kordiniranu kampanju, te uz pomoć stručnih lica i institucija pripremiti program razvoja aerodroma. Programom bi se pružila šansa lokalnim samoupravama da kroz unaprjeđenje vazduhoplovne infrastrukture povećaju interesovanje investitora", ocijenio je on.

Galerija

Bonus video: