U Podgorici se teško diše

U 13 sati je u Podgorici izmjereno 219,3 mikrograma po metru kubnom, što je najviše izmjereno ikada
71 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 17:18h

U Podgorici je, prema posljednjem mjerenju, koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 134 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom).Srednja dozvoljena vrijednost koncentracije PM10 čestica je 50 µg/m3.Rezultati mjerenja kvaliteta vazduha, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da je tokom cijele noći koncentracija praškastih čestica bila preko 100 µg/m3.Kako se navodi, koncentracija ugljen monoksida bila je ispod propisane vrijednosti.Srednja dnevna koncentracija PM10 čestica juče je iznosila je 103,27 µg/m.

U 13 sati 219,3 mikrograma

U 13 sati je u Podgorici izmjereno 219,3 mikrograma po metru kubnom, što je najviše izmjereno ikada.

Rezultati iz ostalih gradova biće poznati tek za 10-ak dana

Nivo zagađenosti vazduha u Podgorici nije alarmantan, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Na konfereciji za novinare je rečeno da praškaste materije u vazduhu nijesu kancerogene.

Moguće zdravstvene tegobe

Koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu veća od 100 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom) može izazvati određene zdravstvene tegobe kod građana, ali većina simptoma nestaje kada se te vrijednosti normalizuju, kazala je specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje, Zorica Đorđević.

Svaka vrsta praškastog zagađenja predstavlja opterećenje za respiratorni sistem čovjeka, a uticaj na zdravlje zavisi od veličine i sastava čestica, dužine izloženosti i od imunoloških sposobnosti organizma”, kazala je Đorđević agenciji MINA.

“Što su čestice manjeg dijametra, dublje ulaze u pluća pri svakom udahu i mogu da uzrokuju štetne zdravstvene efekte

Više aktivnih požara

Na teritoriji Podgorici aktivno je više požara u Kučima i Piperima, naveo je komandir Službe zaštite i spasavanja, Radomir Pješčić, dodajući da vatrogasci stalno komuniciraju sa mještanima kako bi pravovremeno reagovali.U izvještaju Pješčića koji je objavljen sajtu Glavnog grada navod se da je od 19 požara u poslednja 24 sata 14 je novih.„Ti požari su u vrlo kratkom vremenu likvidirani. Ostali su aktivni već nekoliko dana, a ponovo su prijavljeni jer je prijetila opasnost kućama što smo uspješno odbranili i »odbili« isti od ugroženih kuća“, naveo je on.

Prema riječima Pješčića, požari se šire prema nepristupačnom terenu, "i zadatak je Službe zaštite da prati njegovo kretanje i interveniše onog momenta kada u opasnost dođu kuće i ostala imovina". „Iz tog razloga smo u stalnoj vezi sa mještanima ugroženih područja i spremni smo pravovremeno reagovati i spriječiti da požar zahvati imovinu gradjana“, zaključuje se u njegovom izvještaju.I u srijedu je zabilježeno više požara, a gorelo je u Piperima, Kučima, Lješanskoj nahiji i Tuzima, kao i u Donjoj Gorici, Smokovcu, Bratonožićima, Kokotima, Zelenici i Vukovcima.Pješčić je naveo da se većina požara desila na nepristupačnom terenu, tako da je lokalizacija bila izuzetno teška.I vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bogoljub Brezić“ iz Perasta angažovani gase požar na Jovičinoj vodi u Krivošijama.Komandir vatrogasaca Krsto Žmukić kazao je agenciji MINA da je riječ o šumskom požaru koji ne ugrožava kuće. „Potpuno gašenje može donijeti kiša najavljena za predstojeći vikend“, kazao je Žmukić.

Galerija

Bonus video: