Tara zamućena, ali kupačima ne smeta

“Najbitnije je da je voda topla. Jeste prljavo, ali to ne smeta meni i mojim drugarima da se kupamo
75 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 13:26h

Pripremni radovi zbog izgradnje hidroelektrane na Bjelojevićkoj rijeci i rijeci u Bistrici već nekoliko mjeseci su u toku. Pripremni radovi počeli su krajem maja, a završetak je planiran za oktobar ove godine.

“Probijenje trase u dužini od pet kilometara na rijeci u Bistrici završeno je 20. avgusta, a probijanje trase na Bjelojevićkoj rijeci, u dužini od osam kilometara, započeto krajem jula biće završeno do polovine oktobra. Sada su na redu radovi za uređenje pristupnih puteva”, kazao je javni vlasnik i izvršni direktor “Haider extrem energy” Dragomir Bulajić.

Projekat je uradila kompanija “Extrem inžinjering” iz Sarajeva, a investitor je “Haider extrem energy”iz Podgorice, a izvođač građevinskih radova je “Cijevna komerc”.

Bulajić je istakao da je izgradnja hidroelektrane jedan od najvećih projekata na prostoru Crne Gore.

“Investicija za realizaciju projekta je 40 miliona eura. Naša kompanija je pobijedila na javnom oglasu, a državi smo ponudili najveći procenat od proizvedene energije - oko 800 hiljada eura na godišnjem nivou. Projektom je predviđeno da će ukupna snaga hidroelektrane biti 32,5 m/v, a proizvodnja električne energije 100 GWh”, naveo je Bulajić.

Iako je Tara u posljednjih nekoliko dana bila vidno zamućena zbog iskopa na dijelu korita Bjelojevićke rijeke, kupača nije falilo.

Građani Mojkovca svakodnevno su dolazili na Taru, kako bi se rashladili u ovim vrelim danima koji nijesu zaobišli ni sjever Crne Gore, uprkos mutnoj vodi koja je svojom žutinom na prvi pogled izazivala burne reakcije.

Kupači koji su pristizali na plažu kupališta u blizini željezničke stanice u Mojkovcu, u početku su nevoljno širili svoje peškire, ali su nakon pola sata sunčanja ipak zaplivali, ne mogavši da podnesu visoke temperature. Iako je voda bila potpuno žuta zbog iskopa koji su se tog dana vršili, kupači su ipak preplivavali sa jedne obale Tare na drugu.

“Najbitnije je da je voda topla. Jeste prljavo, ali to ne smeta meni i mojim drugarima da se kupamo"

“Najbitnije je da je voda topla. Jeste prljavo, ali to ne smeta meni i mojim drugarima da se kupamo. Bliži se polazak u školu, pa želim da iskoristim svaki dan za kupanje u Tari. Ovog ljeta sam naučio da plivam, pa me ni prljava voda ne sprečava da se kupam”, kazao je dvanaestogodišnji Stefan Jovanović.

Veliki broj kupača se odvažio i da skače sa pumpe visoke devet metara, kao i sa improvizovane skakaonice (daska naslonjena na gume od kamiona). Kupači su pokušali i da rone, ali po izlasku iz vode kažu da je toliko mutno da je nemoguće zaroniti malo dublje.

Iako se od drevnih Mojkovčana može čuti da se sezona kupanja na Tari od pamtivijeka završava poslije Preobraženja, ovog ljeta, zbog rekordnih temperatura, nije bilo tako.

Video: Irena Jovanović

Galerija

Bonus video: