Žabljak: Smrad iz fekalne bare tjera goste

Vlasnik hotela “Enigma” Goran Radojević kaže da je u ovakvim okolnostima život postao nemoguć, a turistički gledano ovog ljeta je doživio krah
475 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 14:10h

Stanovnicima žabljačkog prigradskog naselja Tmajevca, gostima tamošnjih hotela “Enigma”, “Bjelobor”, “Zlatni bor” i onih koji odsjedaju u privatnim apartmanima ili sobama, život se, naročito u noćnim časovima, pretvorio u pravu moru od smrada koji se širi iz fekalne bare koja se formirala u blizini.

Njihovu sudbinu nakratko dožive i putnici u automobilima koji iz grada krenu prema Pljevljima.

Kako su godine prolazile funkcionalnost cijevi se skraćivala i skratila nekoliko stotina metara, do industrijske zone gdje sada iz otvorenog šahta izlaze otpadne vode i formiraju baru iz koje se širi nesnosan smrad

Prije tri decenije izgrađen je kanalizacioni cjevovod i iskorišćen prirodni ponor za završetak glavnog kanalizacionog cjevovoda sa planom gradnje kolektora u dolini iza hotela “Bjelobor”.

Kako su godine prolazile funkcionalnost cijevi se skraćivala i skratila nekoliko stotina metara, do industrijske zone gdje sada iz otvorenog šahta izlaze otpadne vode i formiraju baru iz koje se širi nesnosan smrad.

Vlasnik hotela “Enigma” Goran Radojević kaže da je u ovakvim okolnostima život postao nemoguć, a turistički gledano ovog ljeta je doživio krah.

“Naročito je teško u večernjim časovima. Smrad se širi, gosti negoduju sumnjajući da su u pitanju problemi u hotelu. Neki otkazuju dalji boravak. Teško mogu da im objasnim da nije problem do hotela.

Komunalnom preduzeću mjesečno plaćam 800 eura za usluge. Toliko plaćam nečiji nerad. Prinuđen sam da pozovem nadležne inspekcije i ekologe”, kaže Radojević.

Vlasnica prehrambene prodavnice u tom naselju Milka Karadžić najrađe bi da se o ovom problemu ne piše, ali ističe da je naročito uveče neizdrživo zbog nesnosnog smrada koji se širi.

Šef vodovoda i kanalizacije u Komunalnom preduzeću Labud Šibalić kaže da je bilo više nastojanja da se ovaj problem riješi, ali se sve vraćalo na stanje kakvo je trenutno.

“Prije godinu i po pročišćen je potez između dva reviziona okna fekalne kanalizacije dug 67 metara. Fekalni sadržaj je oticao. Dva potencijalna okna pri kraju cjevovoda su vidljiva, ali su cijelom dubinom od po tri metra zatrpani kamenjem.

Otpadne vode se izlivaju iz septičke jame hotela "Soa"

“Naročito je teško u večernjim časovima. Smrad se širi, gosti negoduju sumnjajući da su u pitanju problemi u hotelu. Neki otkazuju dalji boravak. Teško mogu da im objasnim da nije problem do hotela. Komunalnom preduzeću mjesečno plaćam 800 eura za usluge. Toliko plaćam nečiji nerad”, kaže Radojević

Između onih koji su tada pročišćeni i ova dva na kraju je oko 170 metara. Projekta nema, tako da ne znamo koliko je tu šahtova, da li na njima ima poklopaca ili, kao na ovim vidljivim, nedostaju.

Da bismo se uvjerili, moramo ukloniti naslage natrpanog materijala visoke i po nekoliko metara, doći do šahtova i očistiti ih”, kaže Šibalić i dodaje da kod lokalnih i državnih struktura postoji volja da se problem riješi i namjera da se ubrzo krene sa izgradnjom prečistača fekalnih voda.

U jesen 2010. godine radi osposobljavanja kanalizacionog cjevovoda žabljački komunalci angažovali su specijalizovano vozilo iz Podgodice. Namjenska sajla, istovremeno i crijevo koje cjevovod ispira vodom, čime se upravlja sa kamiona cistijerne, sat je vremena otklanjala začepljenje od 76 metara.

Pri tom je iz cijevi vađeno svega i svačega. Počev od najlon kesa do plastičnih flaša. Isplivala je i jedna vojnička čizma. Radnicima je trebalo i puno snage da iz šahta iznesu polivinilski dežak čija je jedna trećina bila napunjena pijeskom.

Čega još ima u dijelu cjevovoda koji će se ovih dana čistiti, ostaje da se vidi. Žabljački komunalci sumnjaju i da je kanalizacija namjerno začepljavana, jer niko ne želi fekalno jezero u blizini svoje kuće.

Crna ekološka mrlja za vodeći turistički centar u kontinentalnom dijelu države i grad u kome je proglašena Ekološka država Crna Gora, ide na dušu lokalnim vlastima koje već dvije decenije nijesu riješile problem, ali i stanovništvu toga naselja, koji su sagradili kuće na neurbanizovanom prostoru.

Naime, država je zatajila kada su građani pravili kuće na tom prostoru i devastirali ga i svjesno ili nesvjesno onesposobili cjevovod kanalizacije.

Sa druge strane stanovnici tog kraja, kako sumnjaju u Komunalnom preduzeću, su prilikom gradnje svojih vikendica i kuća odlagali veliku količinu otkopa sa svojih placeva i na taj način se na šahtovima formirao sloj od nekoliko metara raznog materijala i otpada.

Oni su tvrde iz Komunalnog, kanalizacione cijevi odveli od objekata prema glavnom cjevovodu, ali ih nijesu spojili, pa se fekalije izlivaju nekontrolisano već godinama.

Problemi i kod hotela “Soa”

“Vijesti” su se juče uvjerile da se iz septičke jame hotela, udaljene oko 30 metara od tog objekta, na površinu izlivaju fekalne vode i slivaju u korito ponornice.

Brojni turisti u još uvijek dobro posjećenom Žabljaku, ali i komšije novog i savremenog hotela “Soa” pored atraktivnog šetališta prema Crnom jezeru žale se na nesnosan smrad koji se neprestano širi tim prostorom kuda je ovih dana suvo korito jedinstvene ponornice Otoka.

“Vijesti” su se juče uvjerile da se iz septičke jame hotela, udaljene oko 30 metara od tog objekta, na površinu izlivaju fekalne vode i slivaju u korito ponornice.

Vlasnik hotela Zoran Mićović kaže da je tokom ljeta više puta crpio septičke jame hotela, ali da ih podzemne vode velikom brzinom napune.

“Ovih dana će stručnjaci za tu oblast doći.

Već u drugoj polovini septembra gradićemo biološku septičku jamu sa uređajima za potpuno prečišćavanje.

Žalim zbog ovog incidenta, ali ću investirati i u taj segment kako bi poslovanje, utisci gostiju i svi drugi standardi bili u rangu mog hotela”, kazao je Mićović.

Galerija

Bonus video: