Oksford centar za 25 godina izdali 60.000 diploma

Crna Gora ima neslućene potencijale za razvoj turizma, ali je za napredak potrebno znanje stranih jezika
240 pregleda 0 komentar(a)
Oksford centar, Foto: Luka Zeković
Oksford centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.08.2012. 15:24h

Znanje engleskog jezika otvara vrata evropskih integracija i velika je preporuka i olakšica u snalaženju u evropskim uslovima i izazovima, poručio je juče direktor nastave Internacionalne škole za učenje stranih jezika "Oksford" Marko Lopičić.

On je povodom proslave 25 godina postojanja prve privatne škole u Crnoj Gori kazao da su mladi zainteresovani za jezike, ali da su roditelji oni koji ih usmjeravaju i prepoznaju značaj učenja stranih jezika. Prema podacima te škole, diplomu Oksforda za 25 godina steklo je 60 hiljada ljudi.

"Više od 60 hiljada polaznika prošlo je kurseve Oksforda, od kojih je 60 odsto tinejdžera. Oko 30 odsto polaznika nastavilo je usavršavanje i odlučilo da polaže za najveći nivo. To je izuzetna cifra, jer polaznici nakon završenog tog nivoa imaju otvorena vrata za školovanje i rad u inostranstvu”, kazao je Lopičić.

Lopičić je podsjetio da standardi u obrazovanju i evropske integracije idu ruku pod ruku. Što bliže budemo ulasku u Evropsku uniju (EU), to će potreba za znanjem jezika biti još veća i tako će i građani toga postajati svjesniji.

Da je znanje jezika, a posebno engleskog, veoma važno u procesu napretka Crne Gore i puta ka Evropskoj uniji, potvrdila je i regionalna menadžerka Oxford Universiti presa Vera Šćekić.

Prema njenim riječima, Crna Gora ima neslućene potencijale za razvoj turizma, ali je za napredak potrebno znanje stranih jezika.

“Crna Gora ima neslućen turistički potencijal i na vratima je EU, tako da joj mora biti bitno da njeni građani budu spremni da izađu u susret kako privrednim, tako i brojnim drugim izazovima, u čemu će im snalaženje veoma olakšati znanje jezika”, kazala je ona.

Oksford je jedini nosilac internacionalnog sertifikata za obrazovne institucije

Direktor i vlasnik Oksford centra objasnio je da engleski kao maternji jezik trenutno govori 330 miliona ljudi u svijetu. U tom centru izučavaju se engleski i italijanski jezik.

U okviru jučerašnje svečanosti dodijeljeni su međunarodni sertifikati najvišeg šestog nivoa, Londonske privredne komore za 72 polaznika škole.

Oksford je jedini nosilac internacionalnog sertifikata za obrazovne institucije i uvršten je u sto najboljih te vrste u Evropi. Škola koja ima predstavništva u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Budvi, Nikšiću i na Cetinju punopravna je članica Evropske asocijacije škola visokog kvaliteta, kao i prva i jedina škola iz Crne Gore koja je pristupila Evropskoj školi visokog kvaliteta na Balkanu.

Bonus video: