Zašto na crnogorskim planinama često ginu strani turisti

U pohodima na crnogorske vrhove stradala četiri planinara ovog ljeta, za jednim se traga, a nekoliko je teškom mukom izbavljeno
303 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 10:54h

Divlja ljepota - slogan je Turističke organizacije Crne Gore, ali malo ko od stranih planinara i turista doslovno shvati tu poruku. Upravo zbog toga što se malo zna koliko je ponekad surova ljepota Durmitora, Prokletija, Orjena ovog ljeta u pohodima na njihove vrhove poginula su čak četiri planinara, za jednim se još traga, a nekoliko njih sa povredama je teškom mukom izbavljeno iz planinskih masiva.

Iako su sve staze na crnogorskim planinama, kako mnogi tvrde, uglavnom dobro označene i signalizirane često se događaju nesreće, jer brojni vrhovi kriju tajne, pa tako ponekad malo treba da se zaluta i pogriješi...

Ključni problem je, kako kažu brojni planinari iz Crne Gore, samovolja turista i planinara, koji u pohode na naše vrhove idu sami bez obučenih crnogorskih vodiča i ne poštuju pravila ponašanja na planini.

Iskusni planinar, vodič i spasilac Zoran-Šaco Vojinović ispričao je za “Vijesti” da ga ne čudi veliki broj tragedija na planinskim vrhovima, jer zna da Durmitor i Prokletije kriju surove tajne.

“Ne poštuju se zakoni planine, posebno kada se ide na vrhove preko 2.000 metara nadmorske visine, pa ne čudi što se događaju nesreće. Durmitor je takva planina da nigdje, u višim predjelima, nema hladovine. Ovog ljeta smo imali dugotrajne tropske vrućine, pa možete misliti kako organizam reaguje na temperturi većoj od 30 stepeni još na tolikoj nadmorskoj visini”, naveo je Vojinović, koji kaže da na planinskim stazama sreće brojne planinare, koji sami ili u grupama pohode vrhove.

On smatra da je posebno problematična fizička sposobnost turista, njihovo zdravstveno stanje, ali i oprema kada se ide na tolike visine...

“Većini njih, čini mi se, fali iskustva i snage da se suprotstave iskušenjima ovih planina”, tvrdi Vojinović.

Podsjetio je na ljetošnju smrt njemačkog turiste na Durmitoru, koji je sa grupom sunarodnika bez vodiča, i to sa ranije ugrađenim bajpasima i visokim pritiskom, po vrućini u podne išao u planinu.

Hronologija:

6. avgust - Turista iz Češke Jan Horetka (54) stradao je prilikom pada sa litice u lokalitetu Ražane glavice na Durmitoru, kada je sa grupom od 20-ak svojih sunarodnika krenuo u osvajanje vrha.

7. avgust - Italijanski planinar Đovani Batista Otonjelo (72) nestao je, kako se sumnja, tog dana na padinama planine Popadije, na Prokletijama. Iako se još organizuje potraga za Otonjelom, planinar ili njegovo tijelo još nijesu pronađeni.Planinar iz Italije se zadnji put javio porukom iz rejona Popadije, nakon čega je njegov sin prijavio nestanak.

26. avgust - Njemački turista Karl Hajnc Rolf (72) iz Drezdena poginuo je prilikom pohoda na durmitorski vrh Mali međed. Turista iz Njemačke, iako sa zdravstvenim problemima, uputio se u pohod sam, a njegovo tijelo pronašli su planinari iz Belgije, Francuske i Rusije.

27. avgust - Češki planinari Pavel Sabl (56) i njegov stariji sin Pavel (31) poginuli su u ponedjeljak, oko podne, na liticama vrha Zla Kolata, na Prokletijama. Mlađi sin Tomaš Sabl (29), koji je sa ocem i bratom išao u pohod na Zlu Kolatu, nije povrijeđen, pa je on sa tijelima prebačen kasno popodne helikopterom u Podgoricu.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Zašto nema reda na planini
  • Kako se prave deponije i kamp naselja u planinama
  • Zašto su naše planine visoko rizične
  • Koji turisti jedino poštuju pravila
  • Na kojim vrhovima svijeta se najčešće događaju nesreće

Galerija

Bonus video: