Savjet smijenio Kadiju, Šundić VD generalnog direktora RTCG

"Svjesna sam da se danas ne mogu odbraniti od unaprijed donesene odluke. Nije mi stalo do fotelje, jer da jeste, znala bih da je sačuvam", rekla je Kadija uoči glasanja
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2018. 14:08h

Savjet RTCG smijenio je generalnu direktoricu Javnog servisa Andrijanu Kadiju.

Za njeno razješenje glasali su Mimo Drašković, Slobodan Pajović, Igor Tomić, Dragana Tripković, Ivan Jovetić i Goran Sekulović. Protiv su bili Milan Radović i Perko Vukotić.

Božidar Šundić izabran je za vršioca dužnosti generalnog direktora, sa pet glasova podrške.

Dva člana glasala su za Mirka Boškovića.

Šundića je za tu funkciju predložio Drašković, dok je Bošković bio predlog Radovića.

Sekretarka Savjeta RTCG Zorica Vujošević kazala je da Bošković ne ispunjava uslove za generalnog direktora, ali je Savjet ipak odlučivao o oba kandidata.

Kadija je ranije, uoči glasanja, kazala da treba da bude ponosna što će je Savjet smijeniti.

Kazala je da nema leđa i da je na to ponosna, ali da ima kičmu i da neće dozvoliti da joj je slome.

"Svjesna sam da se danas ne mogu odbraniti od unaprijed donesene odluke. Nije mi stalo do fotelje, jer da jeste, znala bih da je sačuvam. Nijesam lopov, nijesam nepoštena, nijesam manipulant i nijesam ništa ukrala. Smatram da ćete me nezakonito smijeniti ali sam zahvalna na tome jer ne bismo mogli sarađivati u ovakvoj atmosferi", rekla je Kadija.

Inicijativu za razrješenje Kadije podnio je član Savjeta RTCG Mimo Drašković.

Član Savjeta Milan Radović kazao je na sjednici tog tijela da će glasati protiv razrješenja Kadije.

"Mislim da je rezultat koji je Kadija dala, pogotovo u informativi, mislim da je prevagnulo u odnosu sa greškama u ovom ugovoru", kazao je.

Tvrdi da je više puta kritikovao menadžment i ukazivao na greške, ali ne sa razlogom da se smijeni Kadija, već da rad Javnog servisa bude bolji.

"Strah me da ova kuća nakon ovoga ode korak ili dva nazad, ali moja je intencija da ova kuća ide samo naprijed", kazao je Radović.

Član Savjeta Perko Vukotić je kazao da će, kao i prošlog puta u istoj situaciji, glasati protiv razrješenja.

"Čini mi se da Savjet RTCG olako koristi moć koja mu je data Zakonom da razriješi generalnog direktora. To koristi ponekad zakonski neutemeljeno, ne ponekad, nego redovno koliko sam mogao da ispratim", kazao je.

On je dodao da trebaju jaki i čvrsti dokazi i mjerljiva materijalna šteta RTCG-u da bi se smijenio generalni direktor.

Kazao je da su rezultati Kadije prilično dobri, jer istraživanja pokazuju rast povjerenja u medije RTCG-a.

Član Savjeta Slobodan Pajović je rekao da se ugovorom sa CGO "ušlo duboko u nezavisnost RTCG i da je to usvojio Savjet".

Drašković je podsjetio Radovića da je sam više puta izjavio da je ugovorm narušena nezavisnost RTCG i da je to kršenje zakona.

"Ali ne ulazim u vašu odluku o glasanju".

Vukotiću je kazao da su u Savjetu donošene nezakonite odluke, ali da ih je inicirao bivši član Savjeta Goran Đurović.

"U jednom trenutku mi se učinilo da vi i ja ne gledamo istu televiziju. Javni servis je postao otvoren, ali za veće gostovanje bivšeg člana Savjeta i njemu bliskih NVO".

Vukotić tvrdi da je kršenje zakona ako se neko umiješa u nezavisnost RTCG, a da "ovdje ne znaju da li je do toga došlo".

"Znamo da je otvoren prostor, a da li je došlo do miješanja moralo bi dublje istražiti", rekao je Vukotić.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić rekao je da za razliku od drugih kolega ne može porediti ono što je bilo jer je od skoro u Savjetu.

On je kazao da ne bi došlo do ovakve forme ugovora da je Savjet imao ovu informaciju.

"Mislim da ovaj ugovor mora da bude pokazatelj za rad ovog ili bilo kojeg drugog menadžmenta, ovog ili bilo kojeg drugog Savjeta", istakao je Jovetić.

Ranije je odbijen predlog direktora TVCG Vladana Mićunovića da se prenosi Sjednica Savjeta RTCG, na kojoj treba da se razmatra inicijativa za razrješenje generalne direktorice Javnog servisa.

Njegov predlog je podržao Vukotić, Radović je bio uzdržan, dok su ostali članovi Savjeta bili protiv.

Jovetić kazao je da nema ništa protiv predloga Mićunovića.

Vukotić smatra da bi imalo javni interes samo tačka o povjerenju Kadiji i da se u kompletu taj dio emituje u nekom terminu, a tu odluku podržao je Radović.

Drašković nije bio saglasan da se od sjednica Savjeta "pravi rijaliti šou".

Kazao da je za prenošenje sjednice Savjeta "ali da nije za ovakva ad hoc rješenja".

Drašković je tražio od Kadije da se izvini članovima Savjeta za neprimjereno ponašanje i odnos prema njima na prethodnoj sjednici.

"Uvijek sam generalnu direktoricu posmatrao kao damu, a smatram da ono što je uradila prošlog puta nije bilo u tom maniru", kazao je Drašković.

Naveo je i da su svi svjedočili "o pritiscima na Savjet iz određenih medija, podržanih od već poznatih NVO".

"Vrhunac pritisaka je danas, kada oni, odnosno on, bivši član Savjeta, protestuje ispred zgrade. Riječ je o članu koji je svojim nezakonitim djelovanjem oštetio ovu kuću za više stotina hiljada eura", kazao je Drašković.

On je istakao da pravna služba, kako mu je odgovoreno iz tog sektora, nije bila upoznata sa ugovorom sa CGO, niti je konsultovana prije potpisivanja istog.

Savjet RTCG raspravlja o povjerenju Kadiji na osnovu zahtjeva Draškovića, koji je naveo da je ugovor između RTCG i CGO "koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG".

Savjet RTCG ima devet članova, a za većinsku odluku je potrebno pet glasova. Pored Jovetića i Draškovića, Vukotića i Radović u tom tijelu sjede Vladimir Pavićević, Slobodan Pajović, Dragana Tripković, Igor Tomić i Goran Sekulović.

Jovetić i Drašković juče nijesu odgovarali na pozive “Vijesti”, a za sada je jedini Radović javno kazao da neće podržati razrješenje Kadije. Do sada su direktoricu kritikovali Drašković, Jovetić, Sekulović, Pajović, Tripkovićeva i Radović.

Sa protesta "Nezavisni javni servis i tačka" koji se održao ispred zgrade RTCG pozvani su članovi Savjeta da podnesu ostavke i tako pokažu "da ne predstavljaju partije, već građane".

Galerija

Bonus video: