Slučaj diskriminacije na Njegušima: U septembru odluka ko će suditi Kadiji

U opticaju da dobiju predmet su sudije Područnog organa za prekršaje u Cetinju Radenko Bošković, Nada Peković i Slavica Jovović
307 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 15:43h

Prekršajni postupak protiv Mila Kadije, koji je izbacio iz svog restorana Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloljetne djece, kao i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, nije još pokrenut pred sudom, iako je predmet došao do Područnog organa za prekršaje u Cetinju, saznaju “Vijesti”.

Iz cetinjskog suda za prekršaje kazano je “Vijestima” da će se u septembru nakon godišnjeg odmora odlučiti ko će od sudija dobiti predmet, kao i da li zahtjev Višeg državnog tužilaštva sadrži sve potrebne elemente da suđenje za prekršaj počne.

U opticaju da dobiju predmet su sudije Područnog organa za prekršaje u Cetinju Radenko Bošković, Nada Peković i Slavica Jovović.

Kao što su ranije prenijeli mediji, nakon detaljne analize podataka prikupljenih saslušanjem monahinje Evgenije Đuković, Veselinke Rajković, vlasnika, radnice i gostiju

Iz cetinjskog suda za prekršaje kazano je “Vijestima” da će se u septembru nakon godišnjeg odmora odlučiti ko će od sudija dobiti predmet, kao i da li zahtjev Višeg državnog tužilaštva sadrži sve potrebne elemente da suđenje za prekršaj počne

Zbog prekršaja Zakona o diskriminaciji, Više državno tužilaštvo je pokrenulo prekršajni postupak protiv Kadije.

Povodom događaja u Etno selu ’’Kadmi’’ Njeguši – Cetinje, Više državno tužilaštvo u Podgorici u saradnji sa Upravom policije sprovelo je hitan postupak izviđaja.

Kadija je, navodno, iz svog restorana izbacio monahinju i majku petoro djece, uz povike da kod njega ne mogu jesti, jer on, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ponašanje vlasnika Etno sela ’’Kadmi’’, ocijenjeno je kao diskriminacija po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti, a na osnovu Zakona o zabrani diskrimancije.

Zakon o zabrani diskriminacije propisuje da se diskriminacijom smatra i svako pravljenje razlike, nejednako postupanje ili dovođenje u nejednak položaj lica ili grupe lica po osnovu vjere ili uvjerenja, pripadanja ili nepripadanja nekoj vjerskoj zajednici.

Veselinka Rajković sa svojom djecom

Kazna za odbijanje javnih usluga po tom osnovu je od 11.000 do 16.500 eura za pravno lice, a za preduzetnika od 2.000 do 5.000 eura.

Listinzi na provjeri

Nakon provjere listinga, znaće se koliko je tužba Kadije utemeljena, kao i sa kojih brojeva su, navodno, stizale prijeteće poruke

Izvor “Vijesti” iz cetinjske policije, saopštio je da je sudija Osnovnog suda na Cetinju tražila da joj se dostave listinzi telefonskih poziva Mila Kadije, na osnovu koje je podnio tužbu da su mu slate prijeteće poruke i pozivi.

Kadija je oko 19 časova 30. jula došao u Područnu jedinicu policije na Cetinju i prijavio da je tokom dana dobio prijeteće SMS poruke.

Policija je saslušavala Kadiju više od pola sata, a mobilni telefon i kartica su izuzeti kako bi policija pokušala da utvrdi s kojih adresa su stizale prijeteće poruke.

Nakon provjere listinga, znaće se koliko je tužba Kadije utemeljena, kao i sa kojih brojeva su, navodno, stizale prijeteće poruke.

Galerija

Bonus video: