Protest ispred RTCG: Vlast želi kontrolu nad Javnim servisom, članovi Savjeta da podnesu ostavke

Protest ispred zgrade RTCG-a je organizovan zbog inicijative da se razriješi generalna direktorica Javnog servisa Andrijana Kadija
187 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2018. 14:04h

Smjenom generalne direktorice Radio Televizije Crne Gore (RTCG), Andrijane Kadije, vlast želi da povrati kontrolu nad Javnim servisom i svi članovi Savjeta te medijske kuće treba da podnesu ostavke.

To je saopšteno na protestu "Nezavisni Javni servis i tačka", koji je u podne, ispred RTCG, organizovala nevladina organizacija Media Centar.

Sa protesta je poručeno članovima Savjeta RTCG da podnesu ostavke i tako pokažu "da ne predstavljaju partije, već građane".

Poručeno je i da, ako ta inicijativa bude ignorisana, članovi Savjeta koji se ne slažu sa ovakvim načinom istupe iz tog tijela i dodatno delegitimišu čitav proces političkog upravljanja Savjetom.

Protest ispred zgrade RTCG-a je organizovan zbog inicijative da se razriješi generalna direktorica Javnog servisa Andrijana Kadija.

Na skupu se okupilo stotinak novinara, urednika, predstavnika medija i čelnika dijela nevladinog sektora. Protestu su prisustvovali i lideri i funkcioneri partija - lider SDP-a Ranko Krivokapić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, Prave Crne Gore Marko Milačić...

Ispred Media Centra, Dragoljub Vuković je pozvao sve članove Savjeta da podnesu ostavke. U slučaju da ne podnesu ostavke, Vuković je pozvao članove koji se ne slažu sa ovakvom situacijom da istupe iz tog tijela i dodatno delegitimišu čitav proces političkog upravljanja Savjetom.

"Danas je zakazana jedna od epizoda direktne političke akcije vlasti. Ja želim da poručim da mi ne branimo Kadiju, mi branimo ideju nezavisnog medijskog servisa, branimo pravo da budete informisani i pravo građana da mediji u demokratskom društvu budu ozbiljni kontrolori vlasti", rekao je Vuković.

On je kazao da su ljudi, koji nijesu bili pod kontrolom vlasti, ranije istjerani iz Savjeta.

"Smjenjivanje podrazumijeva zakonsku proceduru, a oni su istjerani", poručio je Vuković.

On je istakao i da se naša vlast ponaša kao autoritarna i totalitarna, koja medije doživljava kao poslugu, a ne kao nekoga ko će omogućiti kvalitetnu komunikaciju u društvu.

Generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), Mila Radulović, rekla je da su na skupu prvenstveno zbog kolega iz RTCG, njihove hrabrosti da izađu na protest, ne razmišljajući o tome da bi sjutra mogli da dobiju otkaz ili budu smijenjeni sa uredničkih pozicija.

"Ovdje je dosta urednika. Nažalost, ne vidim aktiviste ostalih novinarskih udruženja, koje na Fejsbuku vidim kako se šale na malo čudan način sa nama i pitaju se hoćemo li mi da jurišamo na javni servis", kazala je Radulović i istakla da kolege u Televiziji Crne Gore i urednici rade pod velikom političkom presijom.

"Oni najbolje znaju kako to izgleda. Mi smo u ostalim medijima toga, na svu sreću, rasterećeni", ocijenila je Radulović.

Radulović je apelovala na članove Savjeta RTCG da razmisle prije nego glasaju za inicijativu člana tog tijela Mima Draškovića. Kolege iz javnog servisa pozvala je da razmisle na koji način svi novinari treba da rade, u javnom ili partijskom interesu.

Izvršna direktorica nevladine organizacije MANS, Vanja Ćalović Marković, rekla je da je vlast "zarobila institucije i instalirala svoje prijatelje, kumove, rođake, partijske poslušnike" i "gazi" svakoga ko im se nađe na putu.

"Tako oni skrivaju svoju krađu i linčuju političke protivnike i svakoga ko se usudi da digne glas u odbranu zakona i javnog interesa. Zato njima treba totalna kontrola nad javnim servisom i Agencijom za sprječavanje korupcije, da bi od javnosti sakrili korupciju i kriminal i zaštitili svoje interese i bogatstvo. Oni hoće da RTCG bude ponovo njihova bastilja, njihov novi Pink, njihov privatni servis koji će finansirati svako od nas, a zauzvrat bi dobili ispiranje mozga i medijski mrak u kojem oni mogu nesmetano da kradu naš novac, resurse i budućnost. I onda oni iz tog mraka kažu da su patriote i zaštitnici Crne Gore, a da smo mi državni neprijatelji i fašisti", saopštila je Ćalović Marković.

Slavica Striković iz nevladine organizacije Ženska akcija rekla je da Savjet RTCG ne radi ono što bi trebalo da radi - koriguje ono što je za korigovanje, a čega ima na gomile.

"Oni ne prate program Radija Crne Gore, za njih je Radio siroče. Oni ne znaju kakva je bila poredizborna kampanja i oglašavanje na Radiju. Oni ne znaju i ne vide da je izuzetno loš kvalitet slike Televizije, oni se ne bave time. Šta oni danas rade? Smjenjuju Kadiju, danas, kad nam posljednje istraživanje govori da svaki drugi građanin kaže da vidi promjene na bolje u programu televizije. Kad svaki treći se izjašnjava decidno da ima najveće povjerenje u Televiziju...", istakla je Striković.

Radoš Mušović iz Centra za razvoj nevladinih organizacija rekao je da je teško biti novinar u Crnoj Gori.

"Andrijana Kadija će danas podnijeti žrtvu koju mi podnosimo svakodnevno, a to je naša potreba da kažemo da nećemo više da trpimo partijsku silu, od koje god partije da dolazi", rekao je Mušović.

Kadija je danas smijenjena, a za njeno razješenje glasali su Mimo Drašković, Slobodan Pajović, Igor Tomić, Dragana Tripković, Ivan Jovetić i Goran Sekulović. Protiv su bili Milan Radović i Perko Vukotić. Božidar Šundić izabran je za vršioca dužnosti generalnog direktora, sa pet glasova podrške, dok su dva člana glasala za Mirka Boškovića.

Galerija

Bonus video: