Psi Anela Babića ostaće još najmanje mjesec u azilu

Niko ne želi da danas - sjutra čuje da je neki od ovih pasa, ukoliko bude udomljen, nekoga ujeo, kazao je Šekarić
194 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 14:42h

Tri psa Anela Babića, koja su već skoro mjesec dana u skloništu za životinje na Vrelima ribničkim, ostaće tamo još najmanje toliko, do konačne odluke o njihovoj sudbini, a čitav slučaj biće predat Osnovnom sudu, rekao je „Vijestima“ veterinarski inspektor Marko Šekarić.

„Ne želimo da donosimo ishitrene odluke, ni u vezi sa Babićem, ni u vezi sa njegovim psima“, pojasnio je Šekarić zašto će psi ostaviti još 30 dana u azilu.

Babić je dužan da snosi troškove smještaja i hrane pasa u azilu. Iz „Čistoće“, koja upravlja azilom, „Vijestima“, međutim, nije odgovoreno da li Babić postupa po nalogu inspekcije.

Anel Babić iz Podgorice ponosan na psa: Moj krvni ubica i zato tražimo sljedećeg >>>

Babić je na Facebooku objavio fotografiju svog pit bula krvave njuške kako stoji nad drugim, mrtvim psom. On je uz jednu od fotografija naveo da je njegov pas „krvni ubica“, te da „zato traži sljedećeg“.

Nakon prijava građana, policija je osamnaestogodišnjaka krajem jula pozvala na informativni razgovor, zbog sumnji da je ubistvo psa posljedica organizovane borbe. Nakon toga, Babić je, po nalogu policije, psa morao da ostavi u sklonište za životinje, gdje su se, osim „krvnog ubice“, našli i njegov američki staford i rotvajler...

Veterinari veterinarske ambulante “Montvet” trebalo je da tokom 30 dana boravka u skloništu prate zdravstveno stanje i ponašanje pasa, a potom da donesu odluku o njihovoj daljoj sudbini. Ukoliko pokažu simptome zloćudnosti ili agresivnosti, psi bi mogli da budu uspavani. U suprotnom, mogli bi biti udomljeni.

Psi bi mogli biti vraćeni Babiću?

Šekarić navodi da žele biti sigurni da, ukoliko veterinari predlože udomljavanje, psi neće ispoljavati agresiju u budućnosti.

„Niko od nas ne želi da danas - sjutra čuje da je neki od ovih pasa, ukoliko bude udomljen, pokazao agresiju, pa čak ni da je bezazleno ujeo nekoga“, kazao je Šekarić.

„Niko od nas ne želi da danas - sjutra čuje da je neki od ovih pasa, ukoliko bude udomljen, pokazao agresiju"

On, međutim, nije pojasnio na osnovu čega će biti utvrđena mogućnost njihove dalje socijalizacije, jer u Crnoj Gori ne postoji stručna komisija ili lice koje bi to procijenilo.

Osim što bi mogli biti uspavani ili udomljeni, psi bi mogli biti i vraćeni Babiću.

Šekarić, međutim, skoro pa da isključuje tu mogućnost.

„Da se ja pitam, psi nikad ne bi bili vraćeni Babiću“, istakao je.

Šekarić je ranije rekao „Vijestima“ da su Babiću psi oduzeti jer je nesavjesan vlasnik i da ih nije ni vakcinisao.

Babić je ranije tvrdio suprotno, rekavši da je psima davao i „tablete protiv bjesnila“.

"Krvni ubica" nakon borbe, Foto:Facebook

Babićevi psi su u azil dovedeni u lošem stanju. Rotvajler ima problema sa očima, koje su suzne i krmeljave, pit bul terijer je imao problema sa testisima, dok je američki staford bio prepun krpelja.

Zakon o zaštiti dobrobiti životinja predviđa novčanu kaznu u iznosu od dvadesetostrukog do dvjestostrukog iznosa najniže cijene rada za vlasnika koji ne obezbijedi veterinarsku pomoć bolesnom ili povrijeđenom psu.

Ista kazna predviđena je i za onog ko „ne spriječi životinju da ugrozi život, bezbjednost ili imovinu drugog lica, odnosno život i bezbjednost druge životinje“, ali i huškanje na druge životinje ili čovjeka i obučavanja za borbe.

Babić će na sud

Tužilaštvo se izjasnilo da u Babićevim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, ali da postoje elementi prekršaja Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, u kojem se, između ostalog, navodi da je zabranjeno "uzgajati životinje na način da trpe bol, patnju i strah i namjerno ih povređivati". Šekarić, međutim, smatra da je Babićev komentar: “Moj krvni ubica i zato tražimo sljedećeg“ otvoren poziv na borbu pasa, zbog čega će slučaj biti predat Osnovnom sudu.

„Nama Zakon dozvoljava da u ovom slučaju izreknemo najnižu moguću kaznu za prekršaj, zato slučaj predajemo Sudu, da vidimo da li će oni da procesuiraju Babićev slučaj i odrede veću kaznu“, kazao je Šekarić, istakavši da očekuje da će biti izrečena i veća kazna od 500 eura.

Galerija

Bonus video: