Suđenje u Njujorku: Odbrana će insistirati na imenima

Dojče telekom koji je vlasnik Mađar telekoma, ranije je pristao da se nagodi sa američkim vlastima i plati 95 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 16:28h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Ne samo da je pripremno ročište u “slučaju Telekom” drugi put u dvadeset dana odloženo, nego se ne zna ni kada će biti održano, ni pred kojim sudijom Okružnog suda u Njujorku.

Advokati optuženih funkcionera Mađar Telekoma, kao i predstavnik američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) došli su juče u sud i našli zaključanu sudnicu.

Predstavnik SEC-a Robert I. Dodž, čovjek koji potpisao optužnicu protiv mađarskog trojca optuženog za podmićivanje crnogorskih zvaničnika, rekao je “Vijestima” da se slučaj opet vraća sudiji Salivenu, kome je prvobitno bio dodijeljen.

“Ne znam razlog zašto se ovo dešava. Neobično jeste, posebno jer ne znam šta je razlog ponovnog odlaganja”, rekao je Dodž.

Pripremno ročište je prvi put odloženo 8. avgusta, kada je i objavljeno da predmet sudije Salivena ide sutkinji Roni Abrams. Iz suda su tada rekli da je riječ o normalnoj proceduri kada mlađi sudija pomaže starijem kolegi.

PR suda Stefani Sirkovič juce nije mogla da potvrdi da se slučaj opet vraća sudiji Salivenu, ali je rekla “da će se to vjerovatno desiti”.

“Sutkinja Abrams provjerava da li je moguć njen konflikt interesa u ovom slučaju i vjerovatno da će od slučaja odustati”, rekla je Sirkovič.

Mnoge sudije su na raznim poslovima sarađivale sa advokatskim firmama, pa se svaki mogući konflikt interesa, kako kaže Sirkovič, “sasijeca u korijenu”.

Zanimljivo je da o odlaganju pripremnog ročišta nijesu obaviješteni ni tužilac ni advokati odbrane od kojih većina imaju kancelarije u Vasingtonu. Oni su došli u zakazano vrijeme na deveti sprat sudske zgrade Danijel Patrik Mojenhan u Donjem Menhetnu gdje su saznali vijesti .

“Do promjene je došlo u posljednjem trenutku. Sutkinja je poručila da se izvinjava”, rekla je Cirkovic.

Advokati funkcionera Mađar Telekoma nijesu htjeli da unaprijed komentarišu slučaj.

“Pripremno ročište služi samo da se ustanovi radosljed i rasporedi, datumi u procesu”, rekao je advokat Majk Konig, zastupnik optuženog Tomaša Morvaia, koji je do 2006. godine bio i član Odbora direktora Crnogorskog telekoma.

Pred sudom će se braniti i Elek Štraub, bivši predsjednik i izvršni direktor Mađar telekoma, većinskog vlasnika Crnogorskog telekoma i nekadašnji visoki funkcioner u Sektoru za strategiju mađarske kompanije Andraš Balog.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. U tužbi SEC-a piše da je podmićena i advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera.

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je ranije da se vjerovatno radi o njegovoj sestri, advokatici Ani Kolarević, ali da je tužba "notorna glupost".

Dojče telekom koji je vlasnik Mađar telekoma, ranije je pristao da se nagodi sa američkim vlastima i plati 95 miliona eura kako bi američko Ministarstvo pravde obustavilo istragu.

Koga ne tužimo, toga i ne imenujemo

Predstavnici američke Komisije za hartije od vrijednosti nijesu željeli da saopšte imena crnogorskih funkcionera i advokatice, sestre visokog zvaničnika koji su navodno primili mito u vezi sa privatizacijom Telekoma.

“Mi koga ne tužimo, toga i ne imenujemo”, rekao je Dodž. On je napomenuo da iako se dokaže mito, CES nema ovlašćenje da se bavi nelegalnim radnjama funkcionera druge države, u ovom slučaju Crne Gore i Makedonije, gdje optužnica takođe pominje višemilionsko podmićivanje.

Advokati optuženih će, kako saznaju Vijesti, pokrenuti pitanje tajnosti identiteta funkcionera koji se terete da su primili mito prilikom privatizacije Telekoma.

“To je dobro pitanje i biće postavljeno: zašto ne znamo imena funkcionera iz optužnice”, rekao je izvor “Vijesti” blizak advokatskom timu odbrane.

Galerija

Bonus video: