Kotorski biskup posjetio Tanzaniju

Tokom boravka u Tanzaniji, biksup Janjić je predvodio četiri svete mise u Rujewi, Ujewi, Mahongoleu i Isunuri
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 14:00h

Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić u pratnji sveštenika don Roberta Tonsatija, boravio je ovih dana u Africi, u drugoj po redu pastoralnoj posjeti župi Ujewa i njenim filijalama kojima upravlja hrvatski misionar u Tanzaniji, don Ante Batarelo.

Sveštenicma i biskupu pridružile su se i hrvatske volonterke, doktorica Katerina Bakran i studentkinja medicine Marija Bolfan koje će volontirati u Ujewi dva mjeseca.

Kako je saopšteno iz Kotorske biskupije, glavna svrha posjete biskupa Janjića Tnazaniji bila je „podjela sakramenta svete krizme, te pastirska i prijateljska potpora vjernicima i župniku don Batarelu“.

Tokom boravka u Tanzaniji, biksup Janjić je predvodio četiri svete mise u Rujewi, Ujewi, Mahongoleu i Isunuri i tom prilikom je podijelio sakremante za 475 krizmanika iz tih tanzanijskih naselja.

„U desetodnevnom pohodu kotorski je biskup imao priliku detaljno se upoznati sa prilikama i životom mjesne crkve kroz obilazak obližnjih sela i gradova, te brojne susrete sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u Africi, crkvenih institucija i vjernicima.

Župnik domaćin, don Ante Batarelo koji već 37 godina pastoralno djeluje u Tanzaniji i upravlja župom Ujewa koja broji 16 hiljada vjernika i 21 filijalu, opsežno je biskupu Janjiću približio problematike života mjesne crkve. U sklopu te župe djeluje crkveni zdravstveni centar, stolarska radionica i škola za švelje koje je biskup Janjić takodje posjetio.“- saopšteno je iz Kotorske biskupije.

Kotorski biskup sa pratnjom, prisustvovao je prezbiterskom redjenju u gradu Igurusi, posjetio osnovnu školu Katehetskih sestara sv. Ane (St. Anne's Catechetical sisters) koju pohađa oko 500 učenika, te srednju školu braće montfortanaca gdje se odgaja oko 700 učenika. T

okom boravka u Tanzaniji, domaćini su prema visokom crkvenom poglavaru - gostu iz Crne Gore, iskazali veliko poštovanje i dobrodošlicu, a Janjiću je pružen uvid i u tradicionalnu lokalnu kulturu i način života žitelja te siromašne istočnoafričke države.

Prilikom povratka u Crnu Goru biskup Janjić se kratko zadržao i u župi Dakawa, na kojoj djeluju hrvatski misionari don Nikola Sarić i don Dražen Klapež.

Galerija

Bonus video: