Ruski krst na Orjenu, niko ne zna odakle, pa ni u opštini

"Stranci ne bi trebali imati toliku slobodu da po našim vrhovima postavljaju bilo šta bez znanja i odobrenja nadležnih"
131 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 12:51h

Nakon što su od planinara dobili informaciju da se na Siljeviku (1.452 m), orjenskom vrhu u neposrednoj blizini doma "Za Vratlom", nalazi čudna skalamerija koja podsjeća na krst, članovi Planinarskog kluba su se i sami uvjerili u to.

"Zahvaljujući ljubaznosti našeg ruskog prijatelja i planinara, Andreja Balakova, brzo smo došli i do prevoda koji glasi: "Vječito sjećanje Rusima koji su izgubili domovinu na početku dvadesetog vijeka. 25.06.2012. godine", kaže Željko Starčević načelnik Sekcije za markacije i vodičku službu

"Kao najveće pitanje ostaje zbog čega bi vjersko spomen-obilježje stiglo na planinski vrh koji, koliko nam je poznato ni po čemu nije vezan za istorijske događaje kada je nakon Oktobarske revolucije, brojne zemlje, pa između ostalih i našu, zapljusnuo val ruskih emigranata”, ističe Starčević.

"Koji god motivi bili u pitanju, smatramo da stranci ne bi trebali imati toliku slobodu da po našim vrhovima postavljaju bilo šta bez znanja i odobrenja nadležnih. U konkretnom slučaju, zatražićemo stav Planinarskog saveza Crne Gore i njegove odgovarajuće Komisije i postupiti shodno njemu, budući da ovakvih slučajeva u svom radu do sada nismo imali”, zaključuje Starčević.

U lokalnoj upravi nisu imali zahtjeve da se odobri postavljanje vjerskog simbola na Orjenu - planini u zaleđu Herceg Novog i o tome nisu ništa znali dok ih nisu obavijestili članovi Subre.

Galerija

Bonus video: