Podrška UMHCG za Marijanu Goranović

Marijana, osoba niskog rasta, je članica UMHCG i ona je prošle godine u Českoj donijela Crnoj Gori prvu A paraolimpijsku normu i time omogućila ovogodišnji nastup u Londonu
118 pregleda 3 komentar(a)
Marijana Goranović, Foto: Zoran Đurić
Marijana Goranović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.08.2012. 12:57h

Udruženje mladih sa hendikepom uputilo je pismo podrške Marijani Goranović, jedinom predstavniku Crne Gore na paraolimpijskim igrama u Londonu koje počinju 29.avgusta. Marijana će se takmičiti u bacanju kugle, disciplina F40.

"Svaki tvoj novi uspjeh je poseban podrstrek za sve osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori i za izgradnju njihovih mogućnosti i sposobnosti. Stoga nemoj da te čudi što smo ovih dana svi ponosni na tebe i na tvoje sportske rezultate. Bez obzira na rezultat koji postigneš u Londonu, ti si za nas već nosilac medalje. Želimo ti i vjerujemo da ćeš da sijaš kao naša zastava“, navodi se u pismu koje je potpisala Marina Vujačić.

Marijana, osoba niskog rasta, je članica pomenutog Udruženja i ona je prošle godine u Českoj donijela Crnoj Gori prvu A paraolimpijsku normu i time omogućila ovogodišnji nastup u Londonu. Iz Udruženja ističu da su osobe niskog rasta posebno diskriminisane jer se od rođenja ne tretiraju kao osobe sa invaliditetom i da bi ostvarile taj status moraju da prođu "pravu borbu“. Zato je, ističu, Marijanin uspjeh još veći jer je pobijedila sve bitke od Novog Zelanda, Brazila, Češke, do Londona.

Marijana Goranović: San mi se ostvario, sada želim u finale >>>

"Svjesni činjenice koliko se teško osobama s invaliditetom, u društvu koje ih je godinama zanemarivalo, uvijek postavljalo sa strane, smatralo nevrijednima i nejednakima, probiti i preći trnoviti put do uspjeha, to nas Marijanino učešće u Londonu posebno raduje. Znamo koliko je teško postiću u stvarnosti ravnopravnost koja nam se garantuje na papiru, koliko prepreka treba prebroditi za svakodnevnu inkluziju, ravnopravan tretman, prije svega u porodici, a tek za aktivno bavljenje sportom i atletskim disciplinama“, stoji u pismu podrške.

Udruženje se nada da će za četiri godine u Rio de Ženeiru Marijani društvo praviti Filip Radović, Ilija Tadić i Mirnesa Ramovića i drugi sportisti s invaliditetom koji će se voditi Marijaninim uspjehom.

Zahvalili su se Igoru Tomiću, Marijaninom treneru, koji sa puno entuzijazma ulaže napor za sportski i društveni uspjeh osoba s invaliditetom, kao i predsjednicima države i Vlade Filipu Vujanoviću i Igoru Lukšiću, koji su Marijani pružili podršku.

"Ponosni svojom malom zemljom koja postiže velike rezultate očekujemo da će se u narednom periodu popraviti edukacijski, infrastrukturni, a tako i prostorni i finansijski ambijent kada je u pitanju sport u Crnoj Gori“, zaključuje se u pismu podrške.

Bonus video: