DPS-SDP vlast u DG zaposlila 21 pripravnika, aktiviste vladajuće partije

Neki od 21 zaposlenih kazali su "Vijestima" da im je rečeno da se jave na oglas. Oni su potvrdili da je većina bliska DPS-u
185 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 19:12h

Kraj avgusta danilovgradska lokalna uprava iskoristila je da zapošljavanjem pripravnika, koji su mahom aktivisti DPS-a, napravi prvi korak u predizbornoj trci. Prema nezvaničnim informacijama iz Opštine Danilovgrad, ove sedmice 21 visokoškolac dobio je posao u opštinskim službama, sekretarijatima ili javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta. Među zaposlenima su, tvrde sagovornici "Vijesti", i članovi porodica lokalnih funkcionera.

Iz Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Danilovgrad juče nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanja o zapošljavanju novih radnika poslata elektronskim putem, kao ni od predsjednika Opštine Branislava Đuranovića i šefa loklanog DPS-a Miodraga Đurovića. Njih dvojica nisu odgovarali na pozive.

Pitanja su bila kojom odlukom su zapošljavanja omogućena, gdje je objavljen konkurs, koliko je bio otvoren i da li su se, osim onih koji su dobili zaposljenje, i ostali nezaposleni javljali na oglas. Neki od 21 zaposlenih kazali su "Vijestima" da je oglas bio objavljen na oglasnoj tabli u danilovgradskoj kancelariji Zavoda za zapošljavanje, ali i da im je rečeno da se jave. Oni su potvrdili da je većina bliska DPS-u i naveli da je među zaposlenima i ćerka jedonog potpredsjednika opštine.

Član lokalnog DPS-a, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da su prilikom zapošljavanja neki mjesni odbori imali prednost, pa su "ugurali" po nekoliko aktivista.

Odbornik PzP-a Drago Šćepanović kazao je da ponašanje "vlastodržaca" i u ovom slučaju pokazuje da ne vode brigu o svom gradu:

Sad dijele posao, a ne znaju kako da nađu za plate: Sinoć u Danilovgradu

"Pored administracije, u kojoj ima oko 60 prekobrojnih, oni primaju još 21. To samo pokazuje da se bliže izbori i da se koriste svim mogućim nedozvoljenim sredstvima kako bi uticali na rezultat, pri tom ne brinući o posljedicama po naš grad. Ako hoće da smanje troškove administracije, predlažem Zavodu za zapošljavanje da zatvori kancelariju u Danilovgradu, jer ionako kancelarije DPS-a i SDP-a obavljaju posao umjesto njih".

Danilovgrad nije vlasništvo nijedne partije niti jednog pojedinca i on mora da funkcioniše na demokratskim principa, a ne nikako političkom silom i samovoljom određene parije ili pojedinaca

"Danilovgrad nije vlasništvo nijedne partije niti jednog pojedinca i on mora da funkcioniše na demokratskim principa, a ne nikako političkom silom i samovoljom određene parije ili pojedinaca, pa da se u državnim ili lokalnim službama zapošljavaju ne samo po jedan već po više članova pojedinih familija koje su prepoznate kao najtvrđi DPS aktivisti", kazao je predsjednik loklanog odbora Nove Velimir Đoković.

On je naglasio da će u tom kontekstu biti interesantno ispratiti i zapošljavanja u dva novoformirana preduzeća JP Vodovod i kanalizacija i JP Komunalno: “Samim razdvajanjem te dvije firme stvorio se prostor za prijem određenog broja radnika raznih struktura i stručne spreme.

Treba obratiti pažnju da vidimo da li će se tu struka, znanje i određeni drugi kriterijumi primjenjivati ili će na dijelu biti puko partijsko zapošljavanje. Kao što je opšina nešto što pripada svima nama, tako nam pripadaju i javna preduzeća i svi drugi resursi opštine Danilovgrad”.

Branislav Đuranović duguje milion i po eura samo za poreze i doprinose službenicima

Odbornik SNP-a Nedjeljko Jakšić "Vijestima" je kazao da je zapanjujući podatak koji je dobio kroz odborničko pitanje da opština Danilovgrad za poreze i doprinose zaposlenih u opštini, ukljičujući i zaposlene u javnim preduzećima, duguje čak million i po eura, kao i da opština još ne zna kako će to platiti.

Poslije izbora će morati da dijeli otkaze: Đuranović

"Jasno je da opština to ne može realizovati iz sopstvenog budžeta. Kod ovakve katastrofalne situacije, gdje je nesporan višak zaposlenih, jer se ne ispunjavaju osnovne obaveze dogogodišnjim radnicima, svako zapošljavanje novih radnika je van pameti.

Jasno je svakome da se u navedenoj situaciji ne radi o zapošljavanju shodno potrebi opštine za novim službenicima, već nažalost o poznatoj crnogorskoj praksi, zapošljavanju u oči izbora i neminovnom otkazu, veoma brzo nakon izbora. SNP poručuje rukovodstvu opštine da nećemo sve to nijemo posmatrati, nego ćemo obavijestiti relevantne međunarodne institucije", najavio je Jakšić.

Galerija

Bonus video: