"Mali rat " bjesni na Zlatici: Prasak bombi razbija snove

Svake godine policija koristi vježbališta širom Podgorice, pa i poligon na Zlatici nije izostao, a mještani se žale da ako "slučajno uhvate" san, onda ga prekine metak
112 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 17:02h

Pucnjava, eksplozije, vika... pravi "mali rat" već nedjelju dana bjesni u policijskom kampu na Zlatici.

"Igre partizana i Njemaca", kako je vježbe policajaca nazvala žena zaposlena u Orjenskoj ulici, danima udaraju na san stanovništva već oko 7 sati ujutro.

"Užas što se radi. Puca se, bacaju se bombe, viču, narod okolo ne može zaspati. Svako jutro se igraju "Njemaca i partizana", ironično je kazala žena, koju samo cesta dijeli od policijskog kampa.

Zoranu Đuriću i njegovim brojnim komšijama takođe smeta buka sa poligona, koja traje oko sat vremena, sve do novog "rata" sljedećeg jutra.

"Ako hoće da se igraju rata, eto im Ćemovsko polje i Radovče, a ne usred naselja gdje žive stari i djeca", nervozno je kazao Đurić, sa čije kuće su reporteri "Vijesti" juče oko 11 časova vidjeli prazan poligon, na kojem su bila parkirana oklopna i vozila hitne pomoći, rovove i sprave za vježbanje, ah pucnjava je već odavno prestala.

Portparol policije Radomir Radunović tvrdi da su to aktivnosti koje se događaju u kontinuitetu godinama unazad.

"Svake godine u ovo vrijeme policija koristi vježbališta širom Podgorice, pa i taj poligon na Zlatici, a do sada nije podnešena nijedna žalba građana", rekao je Radunović.

Stariji mještanin Peruničić sjedio je juče ispred svoje radnje, koja se nalazi tik uz ogradu poligona, i ispijajući kafu kritikovao policijsku vježbu.

"To nije normalno što se radi, bacaju dinamite, bombe i čuda, a nas niko nije obavijestio o tome, makar bismo se pripremili", rekao je vidno uznemireni Peruničić.

Nije svejedno, kada neko zapuca na vrata

Buka zadaje velike probleme i četvoročlanoj porodici Laković, a Radmila strahuje za svoju snahu, jer je u drugom stanju pa ne bi smjela da se "potresa ih nervira", što je, tvrdi, nemoguće uz svu tu buku.

"Nisam strašljiva, ah poslije svega što se dešavalo u našoj zemlji, nije svejedno kada odjednom zapuca dok spavate. Najgore je na spratu, odjekuje", tiho je kazala Radmila kako ne bi uznemirila unuka.

Snaha Ivana kazala je da bi se sve moglo izdržati da nema eksplozija bombi.

"To je neki njihov ritual... Neko vikne, onda počinje pucnjava, potom eksplozije... i nema šanse da se može normalno spavati", pojasnila je uzbuđeno Ivana kako svako jutro već sedam dana "rat" počinje.

Lakovići tvrde da su se juče ujutro dogovarah sa komšijama da konačno nešto konkretno učine, jer je buka neizdrživa.

Dvogodišnji Matija zna da policija radi "bum"

Ivana Laković tvrdi da dvogodišnjeg Matiju budi svako jutro prije 7 časova, odnosno prije početka "ratnih igara", da se ne bi prepao od detonacija.

Ona je kazala da ga je jedva smirila ujutro kada su vježbe počele.

"Izmišljamo mu priče, Iješimo ga i govorimo kako oni „tamo plaše neka čudovišta... Igramo se ne bi li mu makar malo skrenuli pažnju sa buke. Sreća je što to traje samo sat vremena, inače ne bismo znah šta da radimo", kazala je Laković.

Matija još ne zna mnogo riječi, ah zna šta radi policija.

"Bum", kao iz topa je odgovorio na majčino pitanje.

Mještani tvrde da eksplozije ne smetaju samo ljudima, već i životinjama.

Lakovići su objasnili da je njihov pas, lajući i zavijajući, trgao lanac u suprotnom pravcu od kampa, pokušavajući da pobjegne što dalje odatle.

Komšinica Peniničić tvrdi da njen pas svako jutro bježi u najudaljeniji ćošak u kući, ne bi li se sakrio.

Galerija

Bonus video: