Policijskoj akademiji ostalo 6.594 eura, 54.953 članovima komisije

Objasnili su da ministar unutrašnjih poslova obrazuje komisiju za polaganje stručnog ispita i određuje visinu troškova
159 pregleda 0 komentar(a)
Boban Šaranović, Foto: Boris Pejović
Boban Šaranović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2018. 17:06h

Policijska akademija (PA) potvrdila je da zadržava 12 odsto novca uplaćenog za polaganje završnog ispita za zaštitare, ali tvrdi da to radi zakonito.

To piše u odgovorima direktora Akademije, Bobana Šaranovića “Vijestima”, koji su odgovor na tekst “Šaranović ćuti gdje je otišlo četvrt miliona eura” objavljenog 29. maja.

Pitanja o obuci za zaštitare, polaganju, naplati te usluge, Šaranoviću su poslata 15. decembra 2017.

Pola godine kasnije, i nekoliko dana nakon što je objavljen tekst, iz PA su objasnili da se, u skladu sa pozitivnim propisima, bave stručnim i specijalističkim osposobljavanjem lica koja vrše poslove zaštite lica i imovine i da je polaganje stručnog ispita nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Objasnili su da ministar unutrašnjih poslova obrazuje komisiju za polaganje stručnog ispita i određuje visinu troškova.

“Na osnovu ugovora o tehničkoj saradnji u organizovanju stručnog ispita za vršenje poslova zaštite lica, imovine i dobara, koji je zaključen 2011. između Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske akademije, naša ustanova pruža administrativno-tehničku podršku komisiji za polaganje stručnog ispita i za pružene usluge joj pripada 12 odsto od uplaćenih sredstava”, pojasnli su iz Akademije.

U Šaranovićevim odgovorima piše da je na osnovu tog ugovora, koji je zaključen u maju 2011, predviđeno da Akademija obezbijedi administrativno-tehničku podršku neophodnu za efikasan rad komisije za polaganje stručnog ispita.

“Administrativno-tehnička podrška, što je i definisano predmetnim ugovorom, podrazumijeva da se komisiji omogući korišćenje prostornog kapaciteta Akademije, kancelarijskog materijala i opreme, kao i pokrivanje troškova štampanja uvjerenja i stručnu obradu naloga za isplatu naknade za rad predsjedniku, sekretaru i članovima komisije. Za pružanje ove vrste podrške, Ministarstvo unutrašnjih poslova se saglasilo da Policijskoj akademiji pripada 12 odsto od sredstava koja uplate kandidati za polaganje stručnog ispita na račun Policijske akademije. Ostatak sredstava se, shodno rješenju ministra o utvrđivanju prava na isplatu novčane naknade predsjedniku, sekretaru i članovim komisije, isplaćuje pomenutim licima. U toku 2017. godine uplaćeno je 54.953,15 eura, od čega je na računu Policijske akademije ostalo 6.594,38 eura, odnosno 12 odsto, shodno članu 3 važećeg ugovora. Ostatak sredstava isplaćen je članovima komisije”, objasnio je Šaranović, ističući da je rad PA transparentan i podložan svakoj vrsti provjere:

“Kako od strane inspekcija, tako i od strane javnosti”.

Iako ističe da je rad Akademije “transparentan”, Šaranović, ipak, šest mjeseci nije odgovarao na pitanja “Vijesti”. On ni sada nije objasnio zbog čega Akademija, a ne MUP koji je i formirao komisiju, naplaćuje novac od završnih ispita.

Na ista pitanja od 31. januara nije odgovarao ni resorni ministar Damir Šehović, a od 8. marta ni savjetnik predsjednika Vlade Srđan Kusovac.

Bonus video: