Pare građana opet dijele između sebe

Kada se pogleda bodovna rubrika, vidi se i da mnogi odbijeni projekti imaju isti broj bodova, ili čak i više od onih koji su dobili novac
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 11:34h

Uprkos činjenici da posljednjih nekoliko godina javnost veoma burno reaguje na odluke Upravnog odbora Fonda za zaštitu manjinskih prava zbog toga što članovi UO na konkursima najveći dio novca dijeli svojim organizacijama i NVO-ima bliskih prijatelja, i ovog puta desilo se isto.

U Odluci, koja je juče objavljena na sajtu Fonda, vidi se da su novac poreskih obveznika dobile iste organizacije i isti ljudi kao i proteklih godina. Iz tog razloga, aktivisti NVO Građanska alijansa optužili su članove UO Fonda za nezakonitu raspodjelu novca i najavili krivične prijave, dok je poslanik PzP-a Koča Pavlović zatražio da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić poništi odluku o raspodjeli i raspusti ovo tijelo.

U Odluci piše da je raspodijeljeno oko 500.000 eura za 85 projekata u vezi sa zaštitom i ostvarivanjem manjinskih prava za ovu godinu. Od toga, Srpski nacionalni savjet Crne Gore i NVO koja predstavlja srpsku nacionalnu manjinu dobili su ukupno 170.000 eura. Obje organizacije vodi Momčilo Vuksanović.

Srpski savjet je dobio 25.000 eura za izdavačku djetanost, 20.000 za zaštitu identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori i 15.000 za srpsko kulturno ljeto. Vuksanovićevom Društvu za ravnopravnost i toleranciju dodijeljeno je 40.000 eura za serijal srpske televizije, 35.000 za informativni program Srpske TV, 20.000 za štampanje srpskih novina i 15.000 za informativni program Srpskog KUL radija.

Albanski nacionalni savjet u Crnoj Gori dobio je za četiri projekta 39,2 hiljade eura, Matica muslimanska 24.000, Bošnjački savjet 12.000, a Nacionalni savjet Roma i Egipćana 8.000 eura.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore je dobilo 12,1 hiljadu eura, a Almanah 12.000. Mešihatu islamske zajednice za islamske novine ELIF pripalo je 10.000 eura.

Od pojedinaca, kako piše u Odluci, najviše je dobio Dragutin Đurović (8.000) za projekat “Mrkojevićka svadba”, a isto toliko novca je dodijeljeno nikšićkoj NVO Jutro cro za “Večeri neprolaznih melodija”.

Odbijen je 61 projekat zbog nedovoljnog broja bodova i 66 koji, kako piše u odluci, nijesu ispunjavali formalno-pravne uslove. Mnogi projekti, kako piše u odluci, odbijeni su zbog nedovoljnog broja bodova. Oni koji su novac dobili imali su od 80-97 bodova.

Međutim, kada se pogleda bodovna rubrika, vidi se i da mnogi odbijeni projekti imaju isti broj bodova, ili čak i više od onih koji su dobili novac.

Tako su odbijeni: NVO Udruženje mladih Alternativa – Pljevlja iako su imali 80 bodova, Nedjmedin Salja Bido sa 84 boda, Unija nevladinih organizacija Libertas sa 80 bodova, Džemal Dacic sa 84 boda, Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak sunca” sa 80 bodova i Haxhi Shabani sa 90 bodova.

Novac dobio direktor medrese i funkcioneri Bošnjačke stranke

Ako je suditi po spisku odobrenih projekata, Fond budžetski novac nije dijelio samo na osnovu njihovog kvaliteta već i partijskih veza. Tako je Rahman Kačar, direktor medrese “Mehmed Fatih” u Milješu, dobio 5.000 eura za projekat “Duhovna muzika Bošnjaka (ilahije i kaside)”, dok su sekretaru poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Admiru Adroviću odobrene tri hiljade za internet portal “bošnjaci.me”.

Islamska zajednice je na ime Asmira Pepića iz državnog budžeta dobila i dvije hiljade za održavanje zvaničnog sajta zajednica “monteislam.com”. Odbornik Demokratskog saveza u Baru Ali Đečbritaj dobio je 1.500 eura za monografiju “Školstvo u Krajini 1929-2009”, dok je njegov stranački kolega Nikola Camaj dobio 1.500 za naučnu studiju “Mit kao književna inspiracija”.

Član Glavnog odbora Bošnjačke stranke Edita Šahman je za projekat ''Veče Bošnjačke kulture, jezika i istorije” dobila 2.500 eura, dok je njenoj koleginici iz GO Enisi Rastoder dodjeljeno 1.500 eura za projekat “Upoznajte nas“.

Fantomi se pojave kad je dioba plijena

Milan Radović iz Građanske alijanse ocijenio je da je Upravni odbor Fonda nezakonito diskvalifikovao više od 60 organizacija, a da je novac dat suprotno zakonu.

“Iako je Zakonom izmijenjeno da se novac ne dijeli proporcionalno već na osnovu kvaliteta projekta, to se nije poštovalo. Opet su sredstva dodijeljena brojnim fantomskim organizacijama kojih jedino ima na spiskovima Fonda”, kazao je Radović.

Opet se, prema njegovim riječima, potvrdilo da je UO Fonda “zahvaćen konfliktom inetresa”.

Radović je istakao i da je GA tražila od Fonda da dostavi kopije izvještaja, što se, kako je kazao, nije desilo: “Sada je sve jasno”.

Galerija

Bonus video: