Anđić: Profesori kao da su htjeli da se svete

Glavni prosvjetni inspektor Miomir Anđić povodom optužbi da je poništio ispit iz matematike u podgoričkoj Gimnaziji da bi pomogao djeci svojih prijatelja
334 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 01:38h

Glavni prosvjetni inspektor Miomir Anđić nije želio da komentariše tvrdnje Snežane Delić, profesorice matematike u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, tvrdeći da je riječ o kompletnoj, ciljanoj neistini o njemu, koju je profesorka plasirala putem štampe.

“Žao mi je što profesorica Delić, ni ovom prilikom, kao i mnogo puta ranije, nije korektno prihvatila mišljenje Zavoda za školstvo i moje sugestije i kao matematičara i kao prosvjetnog inspektora, već je tendenciozno, citiranjem neistina o meni, pokušala da dezinformiše javnost Crne Gore 45 dana nakon izvršenog ispita, te se iz tako zakašnjele „brige“ jasno vide njene namjere”, kazao je on.

U reagovanju dostavljenom “Vijestima”, Anđić je rekao da uvijek treba voditi računa o činjenici da “ocjenjujući učenike, ocjenjujemo sami sebe”.

Snežana Delić, koja je bila ispitivač na većini ispita po prigovoru za I razred ove škole, kazala je “Vijestima” da Prosvjetna inspekcija i Zavod za školstvo ne štite učenike od "nezakonitog rada pojednih nastavnika“, već da su zbog pojedinih učenika zloupotrijebili svoja zakonska ovlašćenja i poništili ispit.

Anđić je rekao da je u podgoričkoj Gimnaziji više puta poništavao ispite iz matematike, a da je mnogo puta preventivno djelovao razgovarajući sa profesorima matematike

Prema njenim riječima, profesore je prije ispita u školi čekao inspektor Anđić da ih "posavjetuje“ kako da sastave pismeni zadatak da ne bi pravili slične „greške“ kao na prethodnom.

Profesorka je naglasila da je inspektor tvrdio da zna da neki učenici znaju matematiku jer je tu dijete njegovog kućnog prijatelja i dodala da je jedan od učenika koji su uložili prigovor sestrić Save-Džigija Grbovića, direktora Lutrije.

Inspektor Anđić tvrdi da je u slučaju poništenih ispita u podgoričkoj Gimnaziji odlučio da djeluje preventivno, da se proces ne bi odugovlačio, jer je jul odmicao i bilo je vrijeme godišnjih odmora. Kako tvrdi, u ovu školu je pošao prije početka pismenog dijela ispita da bi, ne samo kao inspektor već i kao profesor matematike, ustanovio “da li su nove komisije uvažile konstatacije Zavoda za školstvo i zahtjeve učenika prilagodili katalogu znanja”.

On je tada ukazao na nove propuste jer su predloženi zadaci bili znatno teži od onih prethodnih, ali i od onih koji se daju na prijemnim ispitima za upis na studijske programe za matematiku.

“Priznajem, kazao sam im tada: "Na ovaj način dajete do znanja da je u pitanju neka osveta, u šta neću da vjerujem“.

Nakon mojih argumentovanih sugestija komisije su sastavile nove, prikladne, zadatke i ispit je završen bez problema”, kazao je Anđić.

On je rekao da je u podgoričkoj Gimnaziji više puta iz istih razloga poništavao ispite iz matematike, a da je mnogo puta preventivno djelovao razgovarajući sa profesorima matematike, a sve u cilju prevazilaženja problema.

Delić je u svom obraćanju “Vijestima” istakla da je za Anđića zakonito i to što učenici koji imaju puno nedovoljnih ocjena procijene da ne mogu da ih poprave, pa u maju napuste školu, a u septembru donesu svjedočanstva sa odličnim i vrlo dobrim uspjehom iz nekih škola sa sjevera države ili to da su u Osnovnoj školi u Koritima, kod Bijelog Polja, samo dva nastavnika imala regularne diplome, a ostalo su bili falsifikati.

Anđić na to nije odgovarao.

Zadaci nijesu bili kreirani za minimum znanja

"Kao dugogodišnjem profesoru matematike, a posebno sada kao glavnom prosvjetnom inspektoru stalo mi je, a to je i moja zakonska obaveza, da sva djeca imaju jednaka prava na obrazovanje. Tu smo da u skladu sa zakonom štitimo njihove interese. Niko nema pravo da to uskrati ni učenicima elitne obrazovne ustanove kao što je Gimnazija "Slobodan Škerović“ i njihovim roditeljima, istakao je Anđić.

On je rekao da je Inspekcija, u vezi sa ponovljenom provjerom znanja iz matematike, zatražila mišljenje Zavoda za školstvo, koji je procijenio da “zadaci na pismenom dijelu ispita nijesu sastavljeni tako da se njima provjeri da li su učenici postigli minimum standarda znanja, kao i da nije formirana bodovna skala zadataka koju bi učenici imali na uvid“.

Anđić dodaje da je u skladu sa tim, Prosvjetna inspekcija poništila ispit iz matematike i naredila Gimnaziji da isti ponovi za sve učenike prvog razreda, koji su uložili prigovor, a dobili su negativnu ocjenu.

Galerija

Bonus video: