Delić: To što radi Anđić ruši nam obrazovni sistem i moral

Prosvjetna inspekcija i Zavod za školstvo poništili su posljednji ispit iz matematike za učenike prvog razreda Gimnazije, zbog navodno preteških zadataka za prvake
250 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 18:45h

Prosvjetna inspekcija i Zavod za školstvo ne štite učenike od „nezakonitog rada pojednih nastavnika“, već su zbog pojedinih učenika zloupotrijebili svoja zakonska ovlašćenja i poništili ispit zbog navodno preteških zadataka, tvrdi Snežana Delić, profesorica u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović”.

Prema riječima ove profesorice, koja je bila ispitivač na većini ispita po prigovoru za I razred Gimnazije, iako je isti profesor sastavljao testove i za II i III razred, koje je potvrdio Aktiv matematike, poništeni su ispiti samo za učenike prvog razreda.

“Ono što nam se pripisuje kao „nezakonito“ jeste težina zadataka koja navodno nije bila u skladu sa propisanim strandardima znanja.

Naglašavam da su zadaci odabrani iz Zbirke zadataka za I razred koja je odobrena od strane Savjeta za opšte obrazovanje, a samim tim i Ministarstva prosvjete i sporta i koja prati pomenute standarde”, kazala je Delić “Vijestima”.

Prosvjetna inspekcija i Zavod za školstvo, kako su “Vijesti” nedavno pisale, poništili su posljednji ispit iz matematike za učenike prvog razreda Gimnazije, zbog navodno preteških zadataka za prvake.

Delić tvrdi da je direktor Gimnazije obavijestio Aktiv matematike da Prosvjetna inspekcija zahtijeva da ima na uvid sve kvitice sa pitanjima za usmeni ispit i da je ne bi iznenadilo da su ta pitanja proslijeđena nekom od učenika

Riječ je o ispitu koji se organizovao na kraju školske godine, po zahtjevu roditelja učenika koji su bili nezadovoljni zaključnom ocjenom. Iz Prosvjetne inspekcije i Zavoda za školstvo “Vijestima” su ranije kazali da su poništenjem ispita zapravo zaštitili prava učenika od nezakonitog rada pojedinih nastavnika.

Delić tvrdi da je direktor Gimnazije obavijestio Aktiv matematike da Prosvjetna inspekcija zahtijeva da ima na uvid sve kvitice sa pitanjima za usmeni ispit i da je ne bi iznenadilo da su ta pitanja proslijeđena nekom od učenika.

“Svjedoci smo poništavanja prijemnog ispita za vrijeme ministrovanja Predraga Obradovića kada su se ispitni testovi prodavali na Tuškoj cesti i ispred škola neposredno prije početka ispita.

Naravno, informacije o ispitu nijesu bile dostavljene od strane profesora, već nekog iz Ministarstva prosvjete kojima su podaci bili dostupni, a čiji identitet nikada nije utvrđen”, istakla je ona.

Profesorica Delić je dodala da je za glavnog prosvjetnog inspektora Miomira Anđića zakonito to što učenici koji imaju puno nedovoljnih ocjena procijene da ne mogu da ih poprave, pa u maju napuste školu, a u septembru donesu svjedočanstva sa odličnim i vrlo dobrim uspjehom iz nekih škola sa sjevera države ili to da su u osnovnoj školi u Koritima, kod Bijelog Polja, samo dva nastavnika imala regularne diplome, a ostale su bile falsifikati.

Gimnazija "Slobodan Škerović"

“Kada je novi direktor ove osnovne škole kontrolisao diplome, bio je upozoren od strane inspektora Anđića da to nije njegov posao. Čak su i roditelji učenika zatvarani jer nijesu htjeli da dozvole djeci da pohađaju tu školu"

“Kada je novi direktor ove osnovne škole kontrolisao diplome, bio je upozoren od strane inspektora Anđića da to nije njegov posao.

Čak su i roditelji učenika zatvarani jer nijesu htjeli da dozvole djeci da pohađaju tu školu. Šta je dalje bilo ostala je nepoznanica za javnost”, tvrdi ona.

Delić je naglasila da se nada da ovaj način rješavanja problema neće postati model budućim prosvjetnim inpektorima jer se, kako kaže, takvim postupcima samo može urušiti osnovni stub svake države – “obrazovni sistem i moralno bitisanje”.

Anđić juče nije odgovarao na pozive niti na SMS poruke.

Inspektor Anđić tvrdio da je tu dijete njegovog prijatelja, među đacima bio i sestrić Save Grbovića

Delić tvrdi da im je Anđić sugerisao da vode računa što rade jer je tog dana bio u „prijateljskoj posjeti“, te da im je rekao da će, ako sjutradan dođe, to biti službeno

Delić je naglasila da je ispit organizovan 6. i 7. jula i da su od matematičara došla samo četiri profesora koji su bili u Podgorici.

U školi ih je čekao inspektor Miomir Anđić da ih „posavjetuje“ kako da sastave pismeni zadatak da ne bi pravili slične „greške“ kao na prethodnom.

Pored ostalog, Delić tvrdi da im je sugerisao da vode računa što rade jer je tog dana bio u „prijateljskoj posjeti“, te da im je rekao da će, ako sjutradan dođe, to biti službeno.

“Tvrdio je da zna da neki učenici znaju matematiku jer je tu dijete njegovog kućnog prijatelja”, kazala je ona.

Delić je naglasila da je u cijelom slučaju jedino zakonit rad profesora, koji svoj posao obavljaju “korektno, savjesno i odgovorno u odnosu na ostale učenike”: “Kada ste upućeni u sve ovo, ljudski je da posumnjate na smišljenost samog postupka inspekcijske službe, pogotovo ako znate da je jedan od učenika koji su uložili prigovor sestrić Save - Džigija Grbovića, direktora Lutrije”, kaže Delić.

Galerija

Bonus video: