Podgorički polumaturanti ne žele na zanate

Slabo interesovanje đaka za upis na mnoge zanate, iako direktori tvrde da obezbjeđuju siguran posao
63 pregleda 6 komentar(a)
srednja škola učenici, Foto: Luka Zeković
srednja škola učenici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.08.2012. 15:51h

Ni nakon drugog upisnog roka u pojedinim srednjim školama nijesu popunjena sva mjesta na zanatima.

Izreka da je "svaki zanat zlatan“ kao da ne važi za Podgoričane, svršene osnovce, koji su ovog ljeta birali gdje će nastaviti školovanje.

Za zanate elektroinstalater i instalater telekomunikacione opreme u Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” ove godine nije se prijavio nijedan učenik, pa će odjeljenja biti ukinuta.

“Niko izgleda ne želi 'zlatne ruke'. I pored naših uvjeravanja da su to perspektivni zanati koji obezbjeđuju sigurnu zaradu, nijedan osnovac se nije prijavio", kazao je direktor Veselin Pićurić.

On je ocijenio da djeca, nažalost, ne znaju da se u svakoj državi, pa i našoj, gradi, a time postoji i potreba za kadrom koji će se baviti instalacijama, što obezbjeđuje siguran posao.

Pićurić smatra da je djeci dato previše slobode u odabiru, te da bi morao da postoji osmišljen sistem koji bi svršene osnovce usmjeravao u srednje škole na osnovu ostvarenog uspjeha.

Najatraktivniji smjerovi u toj školi su elektrotehničar računara, za koji je konkurisalo 156, a primljeno 120 učenika, te za mulitimedije gdje je upisano 60, a konkurisalo duplo više učenika.

Direktorka Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović” Ljeposava Vuksanović istakla je da su nakon drugog upisnog roka uspjeli da oforme po jedno odeljenje zanata.

“Polumaturantima su najinteresantniji poljoprivredni smjer i grafički tehničar. Takođe, mnogo učenika je bilo zainteresovano da uči za frizera”, navela je Vuksanović.

Zahvaljujući dobroj promociji, kako tvrdi direktorka, uspjeli su da ove godine formiraju po jedno odeljenje trogodišnjih profila izrađivač hemijskih proizvoda i obrađivač plemenitih metala (zlatar).

“U junu smo obišli sve osnovne gradske i prigradske škole da bi polumaturantima približili ta zanimanja za koja nema interesovanja. Posjetom sajmovima, organizovanjem sličnih manifestacija u školi uspjevamo da predstavimo proizvode koji prave naši učenici i popularišemo zanimanja, koja nažalost nijesu popularna kod učenika, a perspektivna su i obezbjeđuju sigurnu egzistenciju”, kazala je Vuksanović.

Direktor Mašinske škole Žarko Borovinić rekao je da će biti oformljena odjeljenja trogodišnjih profila - vozač motornog vozila, instalater sanitarnih uređaja grijanja i klimatizacije, automehaničar, limar-autolimar, zavarivač.

Predviđeno je da se prijave za upis u drugom roku podnose od 22. do 25. avgusta. U prvom upisnom roku najveće interesovanje vladalo je za gimnaziju i škole u kojima se izučavaju ekonomija i administracija, pa se u njima najviše polumaturanata našlo ispod crte.

U podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović” u junu je ispod crte bilo oko 300 učenika, kao i u Ekonomskoj školi „Mirko Vešović”.

Mnogi bi u kuvare

Kuvar, poslastičar i konobar, jedini su zanati za koje, prema interesovanju učenika, ”nema zime”.

Direktor SSŠ “Sergije Stanić” Zoran Klikovac kazao je da je smjer tehničar kulinarstva bio popunjen još u prvom upisnom roku, a konkurisalo je duplo više učenika od predviđenog broja.

“To je perspektivan zanat, škola nudi dobru praktičnu nastavu u savremeno opremljenim kabinetima, kao i dobru saradnju sa poslodavcima, što opredjeljuje mlade ljude da pohađaju taj zanat”, smatra Klikovac.

On je istakao da su popunjeni i trogodišnji smjerovi za poslastičara, prodavca i konobara.

Bonus video: