Nadoknada samo ako je stoku napao medvjed

Čak i u slučajevima kada je stoku ubije medvjed, vrlo je komplikovana procedura i komisija detaljno istražuje taj slučaj
223 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 08:37h

Više od stotinu ovaca i nekoliko krava stradalo je ljetos od divljači na katunima kolašinskih planina. Međutim, do sada iz dva lovačka društva, koja gazduju tim prostorom, nije isplaćen nijedan euro odštete. Razlozi za to su veoma strogi kriterijumi, određeni propisima, koji nijesu po volji stočarima, ah lovci tvrde da drugačije ne mogu.

Odšeta se ne isplaćuje samo u slučajevima kada krupnu i sitnu stoku usmrti medvjed, koji je zakonom zaštićena životinja, dok stočari kojima su vukovi napali krave, ovce, koze i konje džabe podnose zahtjeve.

"Šteta je velika i kad ugine jedna ovca, a da ne pričamo više njih ih, na primjer, krava. Pravila su jasna znamo kada imamo pravo, a kada ne da tražimo odštetu od lovačkih društava. Čak i u slučajevima kada je stoku ubije medvjed, vrlo je komplikovana procedura i komisija detaljno istražuje taj slučaj, taman kao da je, ne daj Bože, stradao čovjek", tvrde stočari na katunima Bjelasice.

To potvrđuju i u lovačkim društvima.

Stoka treba da bude dobro čuvana

Predsjednik LD „Lovac", koje gazduje lovištima na Bjelasici, Sreten Peković, kaže da se prikom procjene da h treba isplatiti odštetu vodi računa, prije svega, o tome da h je stoka dobro čuvana.

"Stočari treba da imaju odgovoran odnos prema svojim stadima. To podrazumijeva da je čobanin tokom dana sa stokom, a uveče da se ona dotjera do koliba, a ne da se pušta da luta po planini. Naravno, da u slučajevima takve nebrige nećemo isplaćivati odštete. Prije svega, treba da bude ispunjen uslov da je medvjed napao, jer je on zaštićena životinja. Na svaki zahtjev stočara formira se komisija, sačinjena od onih koji dobro znaju na koji je način stoka uginula i da h je napao vuk ih medvjed", tvrdi Peković.

On je dodao da LD „Lovac" ovog ljeta nije isplatilo nijednu odštetu. Stroga procedura je, kako je rekao, neminova, jer su prihodi lovačkih društava znatno umanjeni, pošto više ne postoji mogućnost lovnog turizma, odnosno sva vrsta divljači koja je „interesantna" stranim lovcima ne smije se ubijati.

U nastojanjima da dobiju novac za stoku stradalu na katunima, neki, istina rijetki kolašinski stočari, kako je kazao Peković, na različite načine pokušavaju da obmanu komisiju, odnosno štetu nastalu od napada vuka „pripišu" medvjedu.

U nastojanjima da dobiju novac za stoku stradalu na katunima, neki, istina rijetki kolašinski stočari, pokušavaju da štetu nastalu od napada vuka „pripišu" medvjedu

"Bilo je slučajeva da su neki stočari ovce koje su vukovi zaklali negdje po planini dovlačih do koliba, odnosno štala, u nastojanju da pokažu kako su tu stradale. Cak su pravih i tragove drvenim zidovima staja, kako bi ubijedih komisju da je medvjed tu bio. Imah smo prilku i da čujemo tvrdnje da je medvjed ušao kroz vrlo uski prozor, a očigledno je da to nije bilo moguće", sjeća se predsjednik LD ,,Lovac".

Vukova najviše u rovačkim planinama

Miličko Bulatović, koji je na čelu LD „Rovca", tvidi da su vukovi ovog ljeta napravili ogromnu štetu, posebno na području rovačkih planina. Tamo je stradalo više od 60 ovaca.

"Samo jednom domaćinu vukovi su zakali čak 21 ovcu. Na tom području postoje dva čopora, od deset vukova, i stalna su opasnost za stoku na tom području. Oragnizovali smo dvije hajke, ali bez uspjeha, jer ]e riječ o vrlo nepristupačnom terenu", rekao je Bulatović.

Ni to lovačko društvo ovog ljeta nije isplaćivalo odštete stočarima, jer niko od onih koji su pretrpjeli štetu nije ispunjavao uslove za to.

Galerija

Bonus video: