Kemala ostaje prepuštena sebi

Službenici Centra za socijalni rad posjetili Podgoričanku, koja živi u uslovima nedostojnim čovjeka, ali rješavanje njenog slučaja nije na vidiku
97 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 17:29h

Službenici Centra za socijalni rad posjetili su 21. avgusta Podgoričanku Kemalu T. koja živi u porodičnoj kući na Koniku, a koja zbog bolesti nije u stanju da kontrolište vlastito ponašanje.

U toku dana, kako je saopšteno, odlučeno je da se sprovede akcija obavještavanja Kemalinih bližih srodnika i nadležnih institucija.

"Tokom terenskog obilaska stručni radnici su iz razgovora sa njom saznali da je korisnica penzije i kako navodi vlasnica kuće u kojoj živi i da je povremeno, prema njenim riječima, zbrinuta tokom zime kod svoje rodbine. Kemala jasno i određeno izjavljuje da ne želi da ide u Dom za stara lica jer, kako navodi, ima svoju kuću i penziju", saopšteno je iz Centra za socijalni rad.

U dopisu poslatom "Vijestima" navodi se i da su službenici Centra pokušali da stupe u kontakt sa rodbinom kod koje Kemala boravi tokom zime, ali da su trenutno oni bili nedostupni:

"Stupiće se u kontakt sa njima preko nadležnog Centra za socijalni rad da bi se napravio plan povodom smještaja Kemale".

Kemalini susjedi ispričali su da je ona opsjednuta strahom da joj neko ne sruši kuću zbog čega kamenjem gađa svakog ko naiđe

U toj ustanovi ustvrdili su da se Kemala ne nalazi na evidenciji Centra, zbog čega za njen slučaj nijesu mogli da znaju:

"Službenici Centra nisu dobili zvaničan niti bilo kakav drugi zahtjev za zbrinjavanje Kemale".

Komšije koje su kontaktirale “Vijesti” saopštile su kako je prva adresa na koju su zatražili pomoć bio upravo Centar, čiji su se službenici, kako su ispričali, proglasili nenadležnim.

Suočeni sa nezainteresovanošću državnog organa, susjedi koji pamte “bolja” vremena i sklad u toj porodici - dok su roditelji bili živi, tri sestre i brat u porodičnom domu, a Kemala zdrava, odlučili da pomoć potraže od medija.

Kemalini susjedi ispričali su da je ona opsjednuta strahom da joj neko ne sruši kuću zbog čega kamenjem gađa svakog ko naiđe: “Sada je tu samo ona, bolesna i prepuštena sebi”.

Vuk Mirković se igra gluvih telefona

Iz Centra za socijalni rad je teško bilo doći do informacija. Nakon prvih nezvaničnih informacija da su se službenici Centra uputili u naselje na Koniku da obiđu Kemalu i utvrde o čemu se zapravo radi, “Vijesti su kontaktirale zvanične adrese.

Maja Luketić, prva koju su “Vijesti” kontaktirale, kazala je kako ne može da da zvanične informacije, upućujući redakciju na direktoricu Vesnu Stojanović.

Na poziv “Vijesti” Stojanovićeva se nije javljala jer nije bila u kancelariji, ali je sekretarica pokušala da spoji dežurnog novinara sa pomoćnikom Vukom Mirkovićem, bivšim direktorom Zavoda Komanski most.

Mirković, umjesto da se javi, prekinuo je vezu, a na drugi poziv “Vijesti”, sekretarica je objasnila da je on upravo izašao iz zgrade.

Pokušavajući da pomogne, ona je redakciji dala mejl na koji mogu da se pošalju zvanična pitanja – jufsr.net.t-com.me, a na konstataciju da to nije validna adresa, ona je kazala:

“Nazovite ponovo, da vidim u svesku koja je adresa”. Nakon par minuta dala je e-mail Stojanovićeve, kojoj su ubrzo poslata pitanja, s tim što se pismo nakon par minuta vratilo.

I ta adresa bila je pogrešna. Odgovori na postavljena pitanja dobijeni su zahvaljujući PR službi Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nijesu mogli da joj priđu

Komšije, koje su obavijestile redakciju “Vijesti” o slučaju Kemale i molile državu za pomoć, javile su da službenici Centra nijesu uspjeli da stupe u kontakt sa njom.

Oni su ispričali da su vidjeli da je Kemala službenike Centra, čim ih je ugledala, “zasula” kamenicama i riječima da se gube odatle.

“Oni nijesu uspjeli ni da progovore sa njom. Pokupili su se i otišli”, kazao je jedan od susjeda koji je želio da ostane anoniman.

Galerija

Bonus video: