Katastrofa na pomolu: Herceg Novi od 12. do 30. septembra bez vode sa Plata

Herceg Novi iz tog sistema, cjevovodom kroz Konavle dugim 20 kilometara, dobija 70 odsto vode za piće
92 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 16:21h

Predsjednik opštine Dejan Mandić i director JP Vodovod I kanalizacija Zoran Šabanović nisu uspjeli da prolongiraju radove na Hidroelektrani Dubrovnik, zbog čega će Herceg Novi od 12. do 30. septembra biti bez vode sa Plata.

Oni su danas u Trebinju razgovarali sa Nikolom Mitrovićem direktorom Hidroelektrane Trebišnjica i predočili mu kakva bi katastrofa u ovom sušnom periodu za najveći bokeljski grad bila obustava 500 litara vode u sekundi iz sistema Plat u susjednoj Hrvatskoj.

Herceg Novi iz tog sistema, cjevovodom kroz Konavle dugim 20 kilometara, dobija 70 odsto vode za piće.

Novljani su predložili da se razmotri mogućnost da se radovi odlože za jesen, kada bi i vremenske prilike – sa više kiše - trebalo da budu povoljnije.

Pomenuto je i da bi agregat za Hidroelektranu Dubrovnik trebalo da isporuči američki General Motors, pa postoji mala mogućnost da isporuka kasni što bi riješilo nedaće Novljana

Zbog zamjene agregata II u Hidroelektrani Dubrovnik, od 12 do 30 septembra trebalo bi da bude ispražnjen hidrotunel, a u dopisu Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ koji je dostavljen hercegnovskom JP Vodovod I kanalizacija, preporučuje se da se preduzeće i potrošači blagovremeno pripreme za period kada će tunel biti prazan.

Predstavnici hidroelektrana Trebišnjica i Dubrovnik u četvrtak će se sastati u Dubrovniku i između ostalog razgovarati i o problemu snabdijevanja vodom Herceg Novog, uz opasku da sami ne mogu ništa odlučiti jer su radovi na agregatu - dogovor Elektroprivreda Republike Srpske i Hrvatske.

To znači da bi razgovor o vodi trebalo podići na “viši nivo” - odnosno da se u pregovore uključe i državne institucije.

Predloženo je i da se razmotri mogućnost alternativnog snabdijevanja vodom Herceg Novog iz sistema Plat.

Pomenuto je i da bi agregat za Hidroelektranu Dubrovnik trebalo da isporuči američki General Motors, pa postoji mala mogućnost da isporuka kasni što bi riješilo nedaće Novljana.

Novljani su zbog redovnog godišnjeg čišćenja hidrotunela Trebišnjica Plat, u junu 22 dana bili bez vode iz tog sistema. Tadašnje 20-satne restrikcije teško su pale građanima, posebno u mjestima na hercegnovskoj rivijeri, a lokalna izvorišta imala su skoro duplo veće količine vode nego danas.

Galerija

Bonus video: