Službenim vozilima opet na plažu

Vladini činovnici se baškare pored mora na račun građana
25 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 17:14h

Službena vozila registarskih oznaka PG MN 111 i PG CG 783 fotografisana su tokom vikenda u neposrednoj blizini plaža u Šušanju i Čanju.

Automobil "škoda fabija" (PG MN 111), zadužen na ime šefa Carinske ispostave Slobodna zona Bar, čitalac “Vijesti” fotografisao je pored plaže u Šušanju, dok je vozilo "ford eksplorer" bilo na plaži u Čanju, kod kafe bara "Havana".

“Službenim vozilima do Čanja i Šušanja, komandir ili što li je već, kako koji dan, nekada skine tablice, a nekada i sa njima ide na plažu u Čanju... Uživa o našem trošku sa vozilom od 6000 kubika! Možete ga svako veče slikati oko 16-17 sati”, stoji u pismu našeg čitaoca.

Iz Uprave carina su "Vijestima" kazali da se kuća šefa carinske ispostave Slobodna zona Bar nalazi svega desetak metara od plaže na kojoj je primijećen automobil.

Službeni džip jednog dana dolazi sa tablicama

"U Upravi carina postoji Pravilnik o upotrebi službenih vozila i Organizaciona jedinica koja strogo kontroliše njihovu namjensku upotrebu, tako da svaka naznaka eventulne zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe biva krajnje ozbiljno shvaćena i provjerena", rekli su iz Uprave carina “Vijestima”.

Koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi, Milan Radović rekao je kako je zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe i dalje jako prisutna i da građani svakodnevno mogu primijetiti na brojnim mjestima ovu pojavu.

Drugog dana bez njih: Snimak sa plaže u Čanju

"Kampanja je pokazala rasprostranjenost ove pojave, ali nažalost nije izazvala nadležne državne organe da zakonski sankcionišu sve one koji su činili zloupotrebe i Vlada nije pokazala volju da sredi stanje, već je određen broj službenika častila automobilom u vlasništvu građana", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Građanska alijansa je odustala od kampanje otkrivanja zloupotreba službenih vozila jer nadležni nijesu pokazali volju i spremnost da se suoče sa državnim službenicima koji se rasipaju novcem građana.

"GA je podnijela dvije krivične prijave, ali tužilaštvo ni nakon urgencija nije reagovalo i nije sprovelo istrage. Takođe, samo su dvije disciplinske sankcije izrečene iako smo registrovali više stotina slučajeva zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe", istakao je Radović.

Neracionalno je bilo da se vraćam

U Rožaje je na vikend službenim automobilom, registarskih oznaka PG CG113, doputovao direktor Direkcije za javne nabavke Mersad Mujević.

Krajem prošle sedmice u rodnom gradu o trošku građana bio je i ministar bez portfelja Rafet Husović.

“Doputovao sam službenim automobilom u petak, kada sam imao i poslovnu obavezu u Beranama. Sa predsjednikom Opštine Vukom Golubovićem imao sam poslovni konsultivni razgovor oko IPA donacije, tenderske procedure i drugim aktivnostima oko projekta. S obzirom na to da je slijedio vikend i Bajram bilo mi je neracionalno da se vraćam u Podgoricu pa da privatnim kolima doputujem u Rožaje”, rekao je Mujević “Vijestima”.

Istakao je da, inače, nema običaj da službeno vozilo koristi u privatne svrhe.

Galerija

Bonus video: