Komšije mole državu da zbrine Kemalu T.

Podgoričanka, narušenog zdravlja, živi u kući bez prozora, struje i vode, pije kišnicu i hrani se iz kontejnera
63 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 16:55h

Podgoričanka Kemala T., pedestih godina, u porodičnoj kući na Koniku živi u uslovima nedostojnima čovjeka, bez struje, vode, prozora...

Zbog bolesti, njeno ponašanje je nekontrolisano. Svakodnevno kamenicama obasipa djecu koja tuda prolaze, a nerijetko gađa i automobile. Njene komšije redakciji "Vijesti" obratile su se jer su nemoćni da sa nadležnim službama riješe njen problem.

Oni su ispričali da je Kemala iz uzorne porodice, da ima tri sestre i brata koji nisu u Podgorici, ali i da se ona još u mladosti razboljela. Posle smrti roditelja i nakon što su ostali "otišli svojim putem", ostala je prepuštena sebi.

Sada i ona i kuća propadaju, Kemala se hrani iz kontejnera, jer neće ni od koga od komšija da uzme hranu zbog toga što je umislila da su joj svi neprijatelji koji hoće da je otruju i sruše joj kuću.

Nedavno je trčala za djetetom iz komšiluka, upala im u kuću, uhvatila ga za vrat i krenula da ga udavi. Dijete je spasio radnik koji je utčao za njim i jedva je odvojio

Oni ukazuju da je najgore što, opsjednuta strahom da će neko da joj sruši kuću, gađa svakoga ko se primakne kući: “Svi smo u komšiluku voljeli porodicu čiji član sada propada i zbog toga je naša obaveza da Kemala bude zbrinuta, veća. "U tu kuću se dolazilo i iz te kuće se išlo, ovdje nije zabilježeno da se bilo ko posvađao, da je nešto nekome urađeno.

Njen otac je bio domaćin, a oni svi uzorni, sada je tu samo ona, bolesna i prepuštena sebi. Jedna sestra joj je dolazila prije dvije, tri godine, prošlu zimu provela je kod druge u Gusinju, ali sada ih nema. Kad se vratila iz Gusinja, jedno vrijeme je bila mirna, ali opet ispoljava agresiju.

Komšije tvrde da su kontaktirali socijalnu službu, ali nesrećna žena nije socijalni slučaj - ima penziju i nije ugrožena, pa ni od njih ne može očekivati pomoć

Ispred Kemaline kuće su kante i flaše sa vodom, dvorište zaraslo, a ona zapuštena. Ekipa "Vijesti" zatekla je kako se umiva i pije vodu iz kante, koju je, tvrde komšije napunila na Ribnici. Ona nije htjela da razgovara.

Odbila je bilo kakvu vrstu pomoći, tvrdeći da joj se ne može pomoći: "Ovdje je zabranjen prolaz. Ne možeš mi nikako pomoći", kazala je Kemala T.

Socijalna služba nenadležna jer prima penziju

Komšije tvrde da su kontaktirali socijalnu službu, ali nesrećna žena nije socijalni slučaj - ima penziju i nije ugrožena, pa ni od njih ne može očekivati pomoć.

"Da je sreće, da postoji neko ko o tome vodi računa, negdje bi je odveli. Ona ne bi bila na teretu države jer ima kuću i penziju. Penzija se usmjeri za njeno liječenje, a kuću da neko preuzme brigu oko nje, da se izda i ona može da se zbrine lijepo i da se liječi. Mislim da bi uz neku adekvatnu terapiju ona mogla srećno da proživi to što joj je ostalo od života. Jer ipak svako ima pravo na neko dostojanstvo, možda ona uz neku terapiju može da bude normalnija nego što je sad. Ovo je žalosno i treba neko da joj pruži priliku”, ističu sagovornici “Vijesti”.

Prema njihovim riječima, kada padne kiša sa ploče sakuplja vodu, sipa je u flaše i pije:

“Mi i druge komšije koje ne mogu da gledaju kako jede iz kontejnera i povraća, nosimo u kanticama hranu i ostavljamo je pored kontejnera kako bi pomislila da smo bacili, jer direktno neće da je uzme. Grize me savjest da ne učinimo ništa, da makar ne pokušamo da se tu neko uključi, a što je najgore nije ni bezazlena”.

Galerija

Bonus video: